Ministrul Sănătății anunță o nouă măsură care ar putea influența activitatea medicilor: „O vom publica după ce părăsesc acest loc”

Alexandru Rogobete, noul ministru al Sănătății, a declarat în cadrul emisiunii HotSpot că recentul pachet de măsuri fiscale va introduce noi taxe și va elimina unele excepții de la contribuția la sănătate, dar va conduce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Una dintre măsurile planificate este prelungirea programului ambulatoriilor de specialitate.
„Accesibilitatea la serviciile medicale reprezintă o problemă majoră, iar aici nu mă refer la urgențele medicale sau chirurgicale, ci la investigațiile simple, precum analizele de laborator, RMN, CT sau EKG. Acestea sunt, în general, realizate în ambulatoriul de specialitate”, a subliniat Rogobete.
Prelungirea programului ambulatoriilor de specialitate în spitalele publice va permite ca acestea să rămână deschise până la ora 20:00, față de ora 15:00, cum este în prezent.
„După ce părăsesc această locație, voi publica o modificare legislativă prin care programul ambulatoriilor din spitalele publice se va extinde până la ora 20:00. Așadar, de la ora 15:00 până la ora 20:00 va fi disponibil. Aceasta este o primă măsură”, a explicat Alexandru Rogobete.
El a adăugat că prelungirea programului va facilita accesul la servicii publice: „Câți dintre cei care termină lucrul la 16, 17 sau 18, au posibilitatea să se prezinte la spital pentru un RMN, de exemplu? Foarte puțini”.
Planul de implementare al măsurii
Managerii spitalelor, care dispun de diverse instrumente administrative, vor fi responsabili de implementarea prelungirii programului.
„În peste 80% dintre spitale, această măsură va putea fi aplicată. (…) Managerii vor avea capacitatea de a organiza programul în ambulatoriile de specialitate. De exemplu, am realizat un calcul ipotetic la Spitalul Județean Timișoara, iar pentru serviciile de chirurgie, un medic ar putea presta o zi de ambulatoriu de specialitate la fiecare două săptămâni”, a detaliat Rogobete.
Ministrul a menționat că este vorba despre o reorganizare a resurselor umane pentru a eficientiza activitatea, fără a discuta despre creșteri de salarii. În ceea ce privește organizarea personalului medical, Rogobete a subliniat că problema nu se limitează la numărul de medici, ci la distribuția acestora la nivel național și la disponibilitatea acestora.
„Problema nu constă neapărat în numărul de medici, ci în modul în care sunt distribuiți geografic. Există spitale cu un număr mare de medici și altele în care lipsesc cu desăvârșire. Organizația internă a activității spitalului reprezintă o altă barieră în acordarea serviciilor de specialitate.”
Rogobete a afirmat că reforma pe care o propune nu implică costuri suplimentare, fiind doar o reorganizare a activității pentru a asigura servicii medicale accesibile la timp.
O altă măsură anunțată se referă la revizuirea criteriilor de performanță pentru managerii spitalelor și introducerea de criterii specifice pentru șefii de secții.
„O altă acțiune importantă vizează modificarea indicatorilor de performanță pentru manageri, concomitent cu includerea de criterii de evaluare pentru șefii de secții, bazate pe numărul de investigații, volum de servicii, satisfacția pacienților și altele”, a concluzionat ministrul.