Modificări semnificative pentru autostrada care leagă Moldova de Transilvania: Traseu revizuit pe A13 / Predomină tunelurile în zona montană

Modificări semnificative pentru autostrada care leagă Moldova de Transilvania: Traseu revizuit pe A13 / Predomină tunelurile în zona montană
Autostrada A13 - Tuneluri si viaducte pe Valea Oituzului, Foto: Hotnews

Actualizarea traseului celei de-a doua autostrăzi montane, care va conecta Transilvania de Moldova, a fost finalizată. Noul traseu prevede un ocol de aproape 10 kilometri în județul Bacău și numeroase tuneluri pe secțiunea montană, inclusiv un tunel nou care va permite subtraversarea unei zone protejate.

Compania Națională de Investiții Rutiere a prezentat luni, autorităților din județele Brașov și Covasna, noua variantă de traseu a Autostrăzii A13 Brașov-Bacău, conform anunțului oficial.

Reprezentanții Consiliilor Județene Brașov și Covasna, precum și primarii localităților afectate, au fost informați despre modificările de traseu. Schimbările s-au impus din cauza unor noi constrângeri, iar rezultatul este următorul:

  • Traseul a fost deviat cu aproximativ 10 kilometri pentru a evita poligonul de teste de la Hărman (proiect Carfil -ROMARM, jud. Brașov).
  • În zona montană dificila a județelor Covasna și Bacău, sunt planificate tuneluri ce vor avea o lungime totală de aproximativ 12 km din 17 km.
  • Se propune construirea unui tunel de peste 500 de metri pentru a subtraversa zona protejată Dealul Lempeș (jud. Brașov).

„În cadrul discuțiilor, am convenit asupra celor mai eficiente soluții pentru protejarea comunităților locales afectate de noul traseu, incluzând instalarea panourilor fonice, minimizarea impactului asupra terenurilor agricole și amplasarea nodurilor rutiere pentru a facilita accesul la autostradă și la investițiile în curs sau viitoare. De asemenea, având în vedere sugestiile asociațiilor de vânătoare și pescuit sportiv, vor fi create ecoducte pentru permisibilitatea trecerii animalelor sălbatice”, a declarat CNIR.

A13 – Studiu de Fezabilitate cu termen de finalizare în 2026

Lungimea totală estimată a traseului A13, ce se întinde pe teritoriul județelor Brașov, Covasna și Bacău, este de aproape 163 de kilometri. Finalizarea Studiului de Fezabilitate este planificată pe o durată de 24 de luni de la începutul lucrărilor, programat pentru septembrie 2024.

Compania Consitrans S.R.L. este responsabilă de realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada A13, contractul având o valoare de 81 milioane de lei (fără TVA).

Sectorul autostrăzii Brașov-Bacău se va interconecta cu viitoarea Autostradă Sibiu-Făgăraș-Brașov printr-un nod de mare viteză situat în apropierea localității Codlea, iar în zona Bacăului se va conecta cu Autostrada Moldovei – A 7, la Răcăciuni.

Recomandari
Show Cookie Preferences