Se închide singura organizație independentă din Rusia care monitoriza alegerile, criticată pentru observațiile sale asupra alegerilor lui Putin

Se închide singura organizație independentă din Rusia care monitoriza alegerile, criticată pentru observațiile sale asupra alegerilor lui Putin
Președintele rus Vladimir Putin, la Centrul Național al Rusiei, în Moscova, pe 21 aprilie 2025. FOTO: Vyacheslav Prokofyev / AP / Profimedia

Organizația independentă din Rusia responsabilă cu monitorizarea alegerilor a anunțat marți că se va închide, după ce, în luna mai, o instanță a decis să-l condamne pe copreședintele organizației la cinci ani de închisoare, găsindu-l vinovat de legături cu o „organizație indezirabilă”, conform Reuters.

Golos, un termen din limba rusă care se traduce prin „voce” sau „vot”, a provocat indignare printre autorități încă din 2011, când a publicat dovezi despre ceea ce a considerat a fi fraudă în cadrul alegerilor parlamentare, ceea ce a dus la proteste din partea opoziției. De asemenea, organizația a criticat modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 2012 și 2014.

Autoritățile ruse au respins acuzațiile de fraudă și au catalogat Golos drept „agent străin”, o etichetă ce poartă conotații negative și care amintește de epoca sovietică.

Grigory Melkonyants, copreședinte al organizației Golos, a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-o colonie penală în luna mai, fiind acuzat de colaborare cu o „organizație indezirabilă”, deși acesta neagă comiterea vreunei infracțiuni.

În comunicatul emis marți, Golos a declarat că încarcerarea lui Melkonyants, percepută ca o tentativă de a suprima activitățile organizației, alături de ostilitatea autorităților față de aceasta, nu le-a lăsat altă opțiune decât să se închidă, chiar dacă consideră că au adus un serviciu valoros și imparțial pentru societate.

„Această decizie lasă fără alternative, deoarece îi expune pe participanții la Golos, dar și pe cei care au solicitat consultanță și asistență juridică, la riscul de urmărire penală”, a subliniat organizația.

„Din păcate, justiția nu învinge mereu – este necesară o luptă constantă pentru ea. Riscurile de eșec există întotdeauna. De data aceasta, s-a întâmplat așa”, a concluzionat organizația.

Recomandari
Show Cookie Preferences