FOTO: Golful Striletska - Un punct strategic pentru flota rusă din Marea Neagră, acum aproape vacant

FOTO: Golful Striletska - Un punct strategic pentru flota rusă din Marea Neagră, acum aproape vacant
Ziua Marinei Ruse în Sevastopol. Navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră participă la parada navală în portul interior al golfului Sevastopol, pe 26 iulie 2020, în Crimeea. FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Golful Striletska, situat aproape de Sevastopol și anterior un nod esențial pentru navele de război rusești din Crimeea ocupată, este acum aproape dezertat, fiind utilizat în principal pentru acostarea remorcherelor și a unor nave de patrulare, conform informațiilor transmise marți, 8 iulie, de grupul de partizani ucraineni Atesh, așa cum a raportat The Kyiv Independent.

Gruparea susține că, în prezent, Rusia folosește golful mai ales pentru activități de întreținere și ocazional pentru exerciții de apărare împotriva sabotorilor, după ce a retras majoritatea navelor sale importante din regiune.

„Recent, golful a fost practic părăsit... Declinul flotei de ocupație din Sevastopol devine tot mai evident. Golful Striletska, care în trecut găzduia un număr semnificativ de nave de război, este acum inactiv”, au afirmat partizanii ucraineni din Atesh, într-o declarație publicată pe aplicația de mesagerie Telegram, însoțită de imagini ce surprind starea actuală a zonei.

Navele rămase în zonă sunt rotite și redistribuite periodic, ceea ce indică un efort de a evita identificarea de către forțele de recunoaștere ucrainene, conform aceleași surse.

„Fiecare obiect este monitorizat – nicio navă nu va scăpa neobservată”, a declarat Atesh, adăugând că toate mișcările navelor sunt atent urmărite și comunicate Armatei Ucrainei.

Sevastopolul, cel mai mare oraș din Crimeea, a fost baza Flotei Ruse din Marea Neagră după anexarea peninsulei în 2014 de către Moscova. Atacurile frecvente ale Ucrainei cu drone navale, rachete și drone de mare viteză au determinat Kremlinul să reducă prezența navală în Crimeea.

Pe parcursul conflictului, Ucraina a reușit să distrugă numeroase nave rusești, incluzând nava de desant Caesar Kunikov, nava de patrulare Sergei Kotov, corveta de rachete Ivanovets și mai multe ambarcațiuni de desant rapide.

Scăderea prezenței ruse în Sevastopol este observată în contextul unei intensificări a atacurilor cu drone din partea Ucrainei vizând alte locații ale Flotei Mării Negre. De exemplu, pe 6 iulie, dronele ucrainene au atacat facilitățile flotei din Novorossiysk, un port important situat la est de Crimeea, dincolo de strâmtoarea Kerci.

Recomandari
Show Cookie Preferences