Un studiu semnalează Uniunea Europeană că a intensificat comerțul cu dictatori, „în ciuda angajamentelor sale”

Uniunea Europeană a crescut semnificativ comerțul cu regimuri autoritare, contribuind la finanțarea unor strategii expansioniste și, eventual, alimentând o amenințare serioasă la adresa blocului comunitar, conform unui studiu publicat marți pe blogul Băncii Centrale Europene, relatează Reuters și Agerpres.
De-a lungul timpului, UE s-a mândrit cu o politică economică fondată pe principii valorice, având în vedere aspecte precum justiția socială, respectarea drepturilor omului, norme de muncă și standarde de mediu în activitățile sale comerciale.
Cu toate acestea, realitatea este diferită, iar comerțul cu regimurile autoritare a crescut constant din 1999, până când blocul comunitar a instituit sancțiuni extinse împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei, se precizează în raportul economiștilor BCE, Claudia Marchini și Alexander Popov.
„Rezultatele noastre sugerează că, în ciuda angajamentelor sale, UE își amplifică comerțul cu state conduse de autocrați și dictatori. Observăm o recentă oprire a acestui trend”, afirmă autorii studiului.
Această schimbare este generată de faptul că UE și-a redirecționat importurile către țări cu niveluri mai scăzute de democratizare și, totodată, a avut loc o deteriorare a calității guvernanței democratice în rândul partenerilor săi comerciali actuali.
Studiul avertizează că UE sprijină amenințări directe la adresa sa
„Comerțul cu dictatorii generează profituri pentru regimuri care, adesea, au agende expansioniste și militariste. În cele din urmă, aceasta poate constitui o amenințare majoră la adresa Uniunii Europene”, este menționat în articolul de pe blogul BCE.
Autorii au respins, totuși, ideea că aceasta se datorează creșterii comerțului cu China, subliniind că un trend similar este evident și fără a lua în considerare interacțiunile cu această țară.
În plus, cercetătorii au contestat noțiunea că democrația este în declin, afirmând că media țărilor din afara blocului comunitar a experimentat o democratizare.
Pe lângă impactul negativ asupra imaginii și amenințările existențiale, tendința observată în ultimele două decenii este îngrijorătoare și din perspectiva resurselor esențiale pentru tranziția verde a blocului comunitar, care se regăsesc în state conduse de regimuri autoritare.
„Rezultatele noastre sugerează că există un compromis legat de tranziția ecologică. Tehnologiile curente cu emisii reduse de carbon depind de o varietate de metale rare, care sunt frecvent extrase din țările cu regimuri autoritare”, concluzionează autorii studiului.