Reuniune importantă la Bruxelles: analiza eficienței măsurilor României pentru reducerea deficitului în cadrul ședinței ECOFIN

Ministrul de Finanțe va lua parte marți la Consiliul Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), unde va prezenta strategiile fiscale menite să reducă deficitul, pentru care Guvernul și-a asumat responsabilitatea luni.
Alexandru Nazare va expune în fața oficialilor din cadrul Comisiei Europene și a miniștrilor de Finanțe din celelalte state membre, având ca obiectiv convingerea acestora în legătură cu eficiența măsurilor adoptate de România pentru gestionarea deficitului bugetar.
În cadrul întâlnirii, ministrul va detalia un pachet de măsuri ce include, printre altele:
- Majorarea TVA de la 19% la 21% și a cotei reduse de la 9% la 11%
- Înghețarea salariilor personalului din sectorul public și a pensiilor
- Plata contribuțiilor la sănătate pentru pensiile ce depășesc 3.000 de lei
- Creșterea accizelor
Aceste măsuri vor fi urmate de alte două pachete, primul dintre ele având ca termen limită finalizarea până la sfârșitul lunii iulie. Acesta va viza reforma pensiilor speciale, eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor, stabilirea vârstei de pensionare generale, precum și restructurarea instituțiilor precum ASF, ANCOM, ANRE, și reformarea administrației locale și centrale, prin optimizarea aparatului bugetar și digitalizare.
„Deseori este nevoie să discutăm și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în lucru la Guvern. Acesta va completa primele măsuri. Așadar, până la finalul lunii iulie, intenționăm să ne prezentăm din nou în fața Parlamentului României cu al doilea set de măsuri, punând accent pe echitate și eficiență”, a declarat premierul în fața parlamentarilor.
La sfârșitul anului trecut, România înregistra cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9,3% din PIB.
Critici pentru deficitul public persistent
În luna iunie, ECOFIN a menționat că România nu a implementat măsuri eficiente în vederea reducerii deficitului conform recomandărilor Consiliului.
Conform comunicatului, cheltuielile României au crescut cu o viteză mai mare decât cea recomandată, ceea ce a generat o „persistență ridicată a deficitului public și a pus în pericol corectarea acestuia până în 2030”.
Cheltuielile nete au crescut mult mai rapid decât ar fi fost necesar, conducând la un deficit public persistent și punând în pericol corectarea în timp util a deficitului excesiv al României până la termenul limită din 2030.
„Decizia de astăzi deschide posibilitatea implementării de măsuri suplimentare, în cazul în care România nu ia măsuri rapide pentru reducerea dezechilibrelor bugetare”, se specifică într-un comunicat ECOFIN din 20 iunie.
Riscurile pentru România
Pe 15 octombrie, Comisia Europeană va reanaliza situația României și ar putea decide asupra suspendării fondurilor din PNNR și ale fondurilor de coeziune.
„Dacă, după 15 octombrie, se confirmă că România nu a implementat măsurile necesare, este posibil ca în cadrul european să fie adoptate alte măsuri care să conducă la suspendarea fondurilor europene, conform regulilor existente. Aceasta se poate face într-o etapă ulterioară,” a declarat în iunie Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, în cadrul întâlnirii ECOFIN.
Decizia ECOFIN de astăzi referitoare la măsurile României va avea un impact asupra agențiilor de rating, care își vor reevalua prognoza în lunile august și septembrie.
Referitor la situația în care agențiile de rating și Comisia Europeană nu consideră că România a adoptat măsurile adecvate pentru a corecta deficitul, premierul Bolojan a declarat că „aceasta este o chestiune de zile, săptămâni sau maximum o lună, până când țara noastră poate fi percepută ca nerecomandată pentru investiții.”