Moment surprinzător în cadrul moțiunii contra Ursulei von der Leyen: Ironii la Parlamentul European din partea vicepreședintelui Giorgiei Meloni. „Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât și aici”

În timpul dezbaterii moțiunii de cenzură de luni, eurodeputatul italian Nicola Procaccini a exprimat nu doar dezacordul său față de inițiativa lui Gheorghe Piperea, eurodeputat AUR, dar a adus și critici la adresa echipei acestuia. Nicola Procaccini, din partea Fratelli d’Italia - partidul lui Meloni, este copreședintele Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European, unde George Simion ocupă funcția de vicepreședinte.
De-a lungul ultimelor luni, inclusiv în timpul campaniei prezidențiale, George Simion a încercat constant să obțină sprijinul explicit al premierului italian Giorgia Meloni, considerată liderul emblematic al familiei politice europene conservatoare (ECR), organizație cu care AUR s-a afiliat. Meloni este văzută ca un lider european de succes al unei mari națiuni, apropiată de stilul lui Donald Trump.
În decembrie 2024, George Simion a participat la congresul Fratelli d’Italia, unde a avut ocazia să fotografieze alături de Meloni. Liderul AUR a declarat că mizează pe sprijinul premierului italian „în lupta pentru alegeri libere în România”.
În mai 2025, după primul tur al alegerilor prezidențiale, când Simion conducea detașat cu 41% și părea că va câștiga, Meloni nu a transmis un mesaj public de felicitare. Conform surselor din AUR, a existat un mesaj personal, dar nu unul public. Ce a clarificat diferența a fost eurodeputatul Nicola Procaccini, coleg de partid cu Meloni.
Procaccini a declarat pentru agenția italiană ANSA că Giorgia Meloni nu și-a felicitat pe Simion pentru că nu dorește să intervină în procesul electoral care se va încheia cu turul al doilea. Însă, el a subliniat că fac parte din aceeași familie politică a conservatorilor europeni.
În prezent, un sondaj realizat de Inscop Research în perioada 20-26 iunie 2025 arată că AUR, partidul lui George Simion, conduce clar în opțiunile electorale, în cazul în care alegerile parlamentare s-ar desfășura duminica viitoare.
Procaccini a menționat că demersul AUR o ajută pe Ursulei von der Leyen
Luni, în Parlamentul European, Procaccini a refuzat să susțină moțiunea propusă de Gheorghe Piperea împotriva Ursulei von der Leyen. Nu din simpatie față de von der Leyen, ci considerând că aceasta este o greșeală strategică. El a afirmat că votul va permite Verzilor și socialiștilor să reafirme „majoritatea Ursulei”, în timp ce o „majoritate de centru-dreapta” progresează.
Procaccini a subliniat că două treimi dintre deputații ECR nu au semnat moțiunea - nu din dezacord cu acuzațiile, ci pentru că ei „consideră că această moțiune este o greșeală”.
Ulterior, Procaccini a făcut o observație care pare să facă referire la eșecul electoral al liderului AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din România: „Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât și aici.”
Nicola Procaccini, implicat într-un caz de construcții ilegale pe plajă
De profesie jurist și jurnalist, Procaccini este foarte apropiat de Meloni. El a fost purtător de cuvânt al acesteia în perioada 2006-2011, când Meloni ocupa funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților și ulterior ministru al tineretului.
Nicola Procaccini este eurodeputat din 2019 și a fost primar de două ori în Terracina, oraș de aproape 60.000 de locuitori situat pe litoralul Mediteranean.
În iulie 2022, când nu mai era primar, autoritățile au arestat pe primarul actual, Roberta Tintari, afiliată Fratelli d’Italia, și au deschis o anchetă împotriva a 59 de suspecți, inclusiv Procaccini.
Primarul Tintari a demisionat după arest.
În 2023, agenția ANSA a raportat că „procedurile judiciare împotriva lui Procaccini au fost clasate”. „O situație foarte dificilă din punct de vedere personal și politic. Mă bucur că procesele de investigare au demonstrat că nu am nicio legătură cu nicio infracțiune, fără a fi nevoie de un proces. Din păcate, nimeni nu-mi va restitui oportunitățile pierdute și liniștea răpită familiei și multor prieteni în acele zile.”
Ce a afirmat Gheorghe Piperea
În cadrul dezbaterilor asupra moțiunii de cenzură de luni, Gheorghe Piperea a declarat că demersul său nu face altceva decât să întărească mecanismele democratice în Uniunea Europeană, care au fost neglijate.
„Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, constituțional. Nu poate fi percepută altfel. Aceasta nu este o acțiune împotriva Uniunii Europene. Dimpotrivă, prin această moțiune vreau să reafirm mecanismele democratice care au fost uitate, pentru a pune o barieră unei tendințe describe, pe care mulți o observă, a conducerii lui van der Leyen de concentrare a puterii”, a declarat Piperea pentru jurnaliștii români, înainte de zborul la Strasbourg.
De asemenea, eurodeputatul AUR a admis că nu are șanse ca moțiunea să treacă în plen, votul urmând să aibă loc joi.
După dezbatere, el a informat presa română că „moțiunea a avut deja un succes prin simpla dezbatere de astăzi”.
„Practic, voturile de joi nu mai contează; cred că, după discursul dnei von der Leyen și faptul că nu a mai dorit să se pronunțe ulterior, este evident că următorul pas va fi retragerea”, a spus Gheorghe Piperea, referindu-se la intervenția unică a președintei CE, deși putea să răspundă la acuzațiile aduse.
Ce a declarat Ursula von der Leyen
Luni seara, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit o apărare a activității sale în fața moțiunii de cenzură inițiate de un grup de parlamentari europeni, majoritatea din extrema dreaptă, și avându-l ca inițiator pe eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea.
Atât von der Leyen, cât și liderul PPE, Manfred Weber, au susținut că această moțiune este o încercare a forțelor extremiste de a destabiliza Uniunea Europeană.
„Lui Putin îi va plăcea ceea ce fac prietenii săi aici”, a declarat Weber, referindu-se la partidele extremiste AUR și Alternativa pentru Germania, ambele semnatare ale moțiunii, pe care le-a numit „marionete ale lui Putin”.
Von der Leyen a vehement subliniat: „Observăm amenințarea alarmantă din partea partidelor extremiste care caută să polarizeze societățile noastre prin dezinformare” și că există dovezi solide „că multe dintre acestea au susținători din partea dușmanilor noștri și din alte zone, inclusiv Rusia.”
Moțiunea dezbătută luni va fi supusă votului joi, prin apel nominal. Observatorii cred că este puțin probabil ca moțiunea să obțină majoritatea necesară.