Ambiguitățile privind TVA-ul din legislația de austeritate, expuse de experți. „Vor apărea rambursări și controale de TVA!”

Ambiguitățile privind TVA-ul din legislația de austeritate, expuse de experți. „Vor apărea rambursări și controale de TVA!”
Adina Vizoli-Alexandru, partener, PwC Romania, Foto: Pwc Romania

Consultanții fiscali solicită guvernanților să ofere clarificări suplimentare până la data de 1 august, când vor intra în vigoare noile rate de TVA. Legislația în această privință este adesea neclară și ar putea provoca dificultăți în determinarea corectă a cotei de TVA, în special în ceea ce privește actualizarea sistemelor informatice și a caselor de marcat.

„În varianta inițială prezentată pentru transparență decizională, alimentele destinate consumului uman erau menționate ca fiind supuse cotei reduse de 11%, excluzând ingredientele și produsele alimentare utilizate în prepararea alimentelor. Forma actualizată, care a fost supusă votului în Parlament, reintroduce pentru cota redusă animalele vii și păsările vii destinate preparării alimentelor. Totuși, semințele și alte plante rămân excluse,” afirmă Adina Vizoli, partener la PwC România, cu ocazia webinarului „Noile măsuri fiscale: implicații”.

Prin urmare, produsele alimentare disponibile în magazine vor beneficia de cota redusă de 11%, în timp ce anumite ingrediente vor fi supuse cotei standard de 21%.

Există întrebarea dacă aplicarea cotei reduse depinde de calitatea de aliment sau ingredient a unui produs. „Ce se va întâmpla dacă achiziționăm produse cu cota de 21%, dar livrăm produse finite obținute cu cota de 11%? Aceasta ar putea duce la rambursări, controale TVA și posibile întârzieri în prefinanțarea TVA-ului de la achiziție,” susține partenerul PwC.

Vizoli subliniază că impactul va fi observat la agricultori, producători din industria alimentară, precum și la distribuitorii produselor utilizate în prepararea alimentelor.

În absența unor clarificări sau norme până la 01/08/2025 cu privire la aceste aspecte, aplicarea cotei reduse de TVA în acest sector ar putea fi dificilă, generând perturbări în lanțul de aprovizionare, operatorii nefiind siguri de cotele aplicabile de 11% sau 21%, concluzionează ea.

Este important să ne concentrăm asupra modificărilor aduse cotelor reduse; medicamentele destinate uzului uman vor rămâne la cota de 11%, în timp ce produsele veterinare vor fi supuse cotei standard de 21%.

De asemenea, în ceea ce privește suplimentele alimentare, legislația clarifică faptul că, începând cu 01/08/2025, toate suplimentele vor fi incluse în categoria cotei standard de 21%.

Vizoli recomandă producătorilor și distribuitorilor din sectorul alimentar să reevalueze produsele din portofoliu pentru a analiza impactul cotelor și a identifica unde ar putea avea un impact semnificativ pe lanțul de aprovizionare, asigurându-se că se vor aproviziona la cotele corecte de TVA.

Consultantul a abordat și subiectul creșterii accizelor la carburanți și băuturi alcoolice cu 10%, precum și la produsele din tutun, unde se înregistrează o creștere de 3%. „Aceasta este doar prima ajustare, ce va avea loc pe 1 august, urmand ca o creștere similară să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor,” afirmă Vizoli.

Singurul sector în care nu s-au înregistrat modificări ale accizelor este cel al energiei electrice, GPL-ului, kerosenului, cărbunelui și cocsului, unde accizele vor rămâne la nivelul actual.

Recomandari
Show Cookie Preferences