Purtătoarea de cuvânt a Guvernului explică menținerea TVA-ului la 11% pentru HoReCa: „Orice speculație este o formă de conspiraționism”

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului explică menținerea TVA-ului la 11% pentru HoReCa: „Orice speculație este o formă de conspiraționism”
Ioana Ene Dogioiu, în interviu la Hotspot

Industria HoReCa va continua să beneficieze de o cotă redusă de TVA de 11%, crescută de la 9%, conform noului pachet fiscal adoptat de Guvern. Ioana Dogioiu a detaliat, într-un interviu, că decizia nu are legătură cu vicepremierul Dragoș Anastasiu, care este cunoscut și ca purtător de cuvânt al Alianței pentru Turism.

Ioana Ene Dogioiu, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, a menționat într-un interviu în cadrul podcastului HotSpot că aplicarea cotei standard de TVA de 21% în sectorul HoReCa ar strica competitivitatea acestuia pe piața europeană.

„De când suntem parte din Schengen, este extrem de simplu să călătorești în orice destinație din Uniunea Europeană, asemănător cu o vizită în județul Giurgiu. O majorare rapidă a TVA-ului la cota standard ar putea îngropa industria turismului din România, având în vedere concurența acerbă cu cea internațională”, a afirmat Ioana Dogioiu.

Ea a subliniat că cei care speculează că ar exista o influență din partea cuiva în menținerea TVA-ului la 11% promovează o teorie eronată.

Dogioiu l-a susținut pe vicepremierul Dragoș Anastasiu, care a afirmat, în fața unei audiențe la Euronews, că o majorare excesivă a TVA-ului ar genera riscuri de evaziune fiscală. „Dețin informații clare că vicepremierul nu a contribuit la această decizie”, a punctat Ioana Dogioiu.

Dragoș Anastasiu este un antreprenor reputat în HoReCa și turism, având în trecut funcția de consilier onorific pe lângă președintele interimar Ilie Bolojan, și în prezent ocupând poziția de vicepremier responsabil de reformarea sistemului bugetar.

La preluarea sa în Guvern, PNL l-a prezentat ca fiind „membru al Consiliului Director al Federației Industriei Hoteliere din România și purtător de cuvânt al Alianței pentru Turism”.

În calitate de consilier sub conducerea președintelui interimar Bolojan și al președintelui Dan, Dragoș Anastasiu a fost menționat pe site-ul Administrației Prezidențiale ca fiind membru al aceleași federații.

Posibilitatea creșterii TVA-ului în HoReCa

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a indicat, într-un podcast, că există șanse ca TVA-ul să fie ajustat la 21% pentru sectorul HoReCa, după o evaluare programată pentru luna octombrie.

„Comisia Europeană a oferit feedback critic asupra acestei situații. Din acest motiv, premierul a declarat: «Să analizăm, deoarece această industrie se confruntă cu probleme de evaziune fiscală»”, a explicat el.

Premierul Ilie Bolojan a confirmat că TVA-ul pentru HoReCa ar putea fi supus unei revizuiri. „TVA va fi reconfigurată în două etape. În prezent, avem trei cote: 5%, 9% și 19%. Vom ajusta la 11% și 21%. Cota redusă se va menține pentru medicamente, alimente, apă și canalizare, cărți, apă pentru irigații, lemne de foc și energie termică. HoReCa va rămâne cu această cotă redusă. Totuși, dacă încasările nu vor crește, este foarte probabil ca acest sector să fie încadrat la cota standard la sfârșitul anului”, a afirmat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă despre măsurile fiscale.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) și-a exprimat îngrijorarea față de majorarea TVA-ului de la 9% la 11% pentru alimentație, valabilă de la 1 august 2025, conform unei scrisori adresate ministrului Finanțelor și prim-ministrului, obținută de StartupCafe.ro.

Recomandari
Show Cookie Preferences