Cine sunt cei doi cetățeni moldoveni interziși în România: Vasile Tarlev și jurnalista Natalia Morari, cunoscută pentru interviul cu Călin Georgescu

Vasile Tarlev, fost prim-ministru al Republicii Moldova, alături de jurnalista Natalia Morari, sunt alți doi cetățeni moldoveni care au primit interdicție de a intra în România, în completarea interdicției impuse primarului Chișinăului, Ion Ceban, conform informațiilor apărute în presa din România.
Detaliile referitoare la aceștia au fost confirmate de oficiali din București și Chișinău, potrivit portalului Deschide.MD.
Vasile Tarlev conduce în prezent partidul prorus „Viitorul Moldovei”, fiind activ promovat de membrii grupului „ȘOR” în contextul alegerilor prezidențiale din 2024.
Recent, Tarlev a efectuat o vizită în Rusia, unde, împreună cu reprezentanți ai PSRM, PCRM și Irina Vlah, a purtat discuții cu oficiali ruși.
În anul precedent, Tarlev a fost candidatul Partidului „Viitorul Moldovei” în alegerile prezidențiale organizate toamna în Republica Moldova.
Tarlev a fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2001 și 2008, având astfel cea mai lungă perioadă de mandat în această calitate.
Jurnalista Natalia Morari a fost implicată într-un scandal în 2021, după ce s-a dezvăluit că are o relație cu Veaceslav Platon, un oligarh încarcerat, acuzat de implicare în furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești.
În martie 2025, Morari a realizat un interviu cu Călin Georgescu.
Profilul Nataliei Morari
Jurnalista Natalia Morari, care a efectuat interviul cu Georgescu, a candidat pentru funcția de președinte în Republica Moldova în toamna anului 2024. Este o figură cunoscută în media, având experiență la Publika TV și TV8. Morari s-a opus aderării Republicii Moldova la sancțiunile internaționale impuse Rusiei.
„E normal să avem relații de colaborare bazate pe interese economice. Nu ar trebui să intervenim în probleme care nu ne privesc și să lăsăm marile puteri să găsească soluții la dispute. În viitor, situația se va normaliza, iar noi ce vom face după tot acest scandal?”, a declarat Morari într-o emisiune de televiziune.
În data de 20 octombrie 2024, în primul tur al alegerilor, Morari a obținut doar 0,61% din voturi. În 2021, ea a părăsit cu scandal postul TV8, pe care l-a fondat, după ce s-a aflat despre relația sa cu Veaceslav Platon, care acum se află în Londra.
Platon este acuzat în trei procese penale în Republica Moldova, două dintre ele pentru escrocherii, iar unul pentru fraudă cu carduri bancare. A fost, de asemenea, condamnat în Rusia la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fraudă bancară.
Declarația Ministerului Afacerilor Externe
România a decis să impună interdicția de intrare în țară pentru Ion Ceban, primarul Chișinăului, și pentru încă doi cetățeni moldoveni, conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României. Această măsură a fost anunțată după ce informațiile au fost dezvăluite de surse din presa moldovenească.
„Din motive de securitate națională, România a decis să interzică intrarea pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru alți doi cetățeni moldoveni. Decizia a fost adoptată de instituțiile competențe din România, conform legislației în vigoare”, a precizat MAE.
Diplomația română a subliniat că „măsura constă într-o interdicție de acces în spațiul Schengen”.
Publicația „Ziarul de Gardă” a raportat inițial această măsură înainte ca aceasta să fie confirmată de București, menționând că interdicția va avea o valabilitate de cinci ani, atât în România, cât și în spațiul Schengen.
Conform celor de la Ziarul de Gardă, autoritățile române suspectează că Ion Ceban, lider al Mișcării Alternativa Națională, ar reprezenta un potențial risc pentru securitatea națională a României. Ceban, care ocupă funcția de primar al Chișinăului din 2019, este considerat un posibil candidat cu șanse la viitoarele alegeri prezidențiale.