Paul al României evită extrădarea din Franța. Instanța din Paris a respins cererea autorităților române

Paul al României evită extrădarea din Franța. Instanța din Paris a respins cererea autorităților române
Paul de România, Foto: AGERPRES

Curtea de Apel din Paris a refuzat miercuri predarea prințului Paul al României, descendent al regelui Carol al II-lea, în favoarea Bucureștiului, care solicita extrădarea sa pentru executarea unei pedepse cu închisoarea într-un caz de trafic de influență legat de un conflict referitor la succesiunea regală, conform agenției AFP, citată de Agerpres.

După deliberare, Paul Philip al României, cunoscut ca Paul de România, în vârstă de 76 de ani, a declarat: „Am avut mereu încredere în justiția franceză.”

Președintele Camerei pentru extrădări a Curții de Apel din Paris a menționat că, deși autoritățile române aveau o justificare pentru emiterea unui nou mandat de arestare, acesta era „disproporționat”. Judecătorul a precizat că decizia sa s-a concentrat pe admisibilitatea mandatului, fără a analiza fondul dosarului.

Prin această decizie, Curtea de Apel „închide o hărțuire procedurală inacceptabilă și reafirmă angajamentul față de principiile fundamentale ale statului de drept”, a declarat avocata prințului, Miriame Laichi, pentru AFP.

Cereri repetate de extrădare

În decembrie 2020, autoritățile române au emis un prim mandat european de arestare, la o zi după ce Paul a fost condamnat de Înalta Curte de Casație a României la trei ani și patru luni de închisoare pentru trafic de influență și complicitate.

Descendent al regelui Carol al II-lea, prințul Paul este acuzat că a colaborat cu o rețea de escroci, începând din 2006, pentru a revendica proprietăți ca moștenitor al familiei regale. În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, iar prejudiciul cauzat statului român este estimat la cel puțin 145 de milioane de euro, conform agenției France Presse.

În noiembrie 2023, Camera de extrădare a Curții de Apel din Paris a respins cererea României, stabilind că dreptul la un proces echitabil nu a fost respectat, având în vedere neregulile din depunerea jurământului de către doi dintre cei trei judecători care l-au condamnat. Bucureștiul a emis un nou mandat de arestare în ianuarie, pe aceleași temeiuri.

De asemenea, în Malta, unde prințul a participat în aprilie 2024 la o ceremonie oficială, instanța locală a refuzat să-l predea autorităților române. Tatăl prințului, Carol Mircea Grigore, născut în 1920, era unul dintre fiii regelui Carol al II-lea, care a domnit în România între 1930 și 1940. Familia regală a fost expulzată din România de comuniști în 1947, iar proprietățile sale au fost confiscate.

Recomandari
Show Cookie Preferences