Răspunsul EximBank la acuzațiile premierului: Mutarea sediului a fost o decizie strategică de management. „Singura opțiune a fost sublocațiunea”, afirmă bancherii

Răspunsul EximBank la acuzațiile premierului: Mutarea sediului a fost o decizie strategică de management. „Singura opțiune a fost sublocațiunea”, afirmă bancherii
Traian Halalai, presedinte executiv EximBank, Foto: Eximbank

Referitor la relocarea sediului social, aceasta a fost o hotărâre strategică de management, având ca scop eficientizarea operațiunilor și dezvoltarea unei imagini corporative, precum și optimizarea costurilor operaționale, conform unui comunicat emis miercuri de Exim Banca Românească. Răspunsul bancherilor vine la o zi după ce premierul Ilie Bolojan a solicitat Ministerului de Finanțe demararea procedurilor pentru înlocuirea directorului EximBank în contextul controverselor asociate cu vila RA-APPS, în care își desfășoară activitatea banca.

Traian Halalai, președintele Exim, a fost recent surprins în diverse cluburi din St. Tropez, o stațiune de pe Coasta de Azur, Franța, conform unor imagini obținute de Snoop.

În reacția expusă de Exim Banca Românească, se subliniază că sediul central anterior a fost inițial conceput pentru a fi un bloc de locuințe, având „spații de dimensiuni mici și dispersate, închise și izolate”, actualul sediu fiind considerat mai adecvat.

Bancherii afirmă că procesul de relocare a sediului social s-a desfășurat cu respectarea integrală a normelor legale, iar negocierea și încheierea contractului de sublocațiune pentru noul sediu central s-au realizat în condiții legale și de eficiență economică.

„Menționăm că, din punct de vedere legal, banca a avut doar opțiunea unei sublocațiuni”

„Selectarea actualului spațiu și stabilirea chiriei s-au realizat pe baza evaluărilor efectuate de firme de evaluare recunoscute, atât la momentul semnării contractului inițial, cât și în timpul negocierilor pentru prelungirile ulterioare ale acestuia”, se precizează în comunicatul Exim.

Bancherii subliniază că, din punct de vedere legal, Exim a avut doar opțiunea unei sublocațiuni deoarece imobilul era supus unui alt contract de locațiune derulat de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), valabil până în 2031, fără vreo perioadă de întrerupere, iar banca nu avea cunoștință despre valoarea chiriei încasate de RAAPPS, din cauza clauzelor de confidențialitate stipulate între RAAPPS și partenerul său contractual.

Derularea contractului de sublocațiune a fost supusă unor verificări din partea autorităților de control

Derularea contractului de sublocațiune a fost supusă anterior unor verificări detaliate din partea diverselor autorități administrative și judiciare (Curtea de Conturi, Direcția Națională Anticorupție etc.), fără a fi constatată vreo încălcare a legii sau dispunerea de măsuri coercitive.

Exim afirmă că, sub conducerea lui Traian Halalai, banca a reușit să avanseze pe locul 8 în topul celor mai mari bănci după active.

Această ascensiune, începând de la poziția 21 în 2012, a fost realizată fără sprijin financiar din partea statului. În prezent, Exim Banca Românească este recunoscută ca o instituție de credit de importanță sistemică și una dintre cele mai valoroase companii din România.

La 31 decembrie 2022, Exim a devenit bancă universală (Exim Banca Românească) în urma finalizării fuziunii prin absorbție între EximBank, ca entitate absorbantă, și Banca Românească, ca entitate absorbită, un proiect unic în piața bancară românească, reprezentând pentru prima dată în istoria sectorului bancar românesc o preluare a unei bănci private de către o bancă cu capital de stat.

i.

Recomandari
Show Cookie Preferences