Maraton de filme. Radu Jude, „cineastul neliniștit”, omagiat într-unul dintre cele mai importante centre culturale din Paris

Maraton de filme. Radu Jude, „cineastul neliniștit”, omagiat într-unul dintre cele mai importante centre culturale din Paris

Radu Jude, recunoscut de presa internațională ca un „prolific scenarist și regizor român” care „reflectă realitatea așa cum este” și „surprinde fricțiunea dintre comedie și tragedie, banal și bizar” (Variety), va fi omagiat în cadrul unui eveniment cinematografic ce va avea loc în perioada 23 septembrie – 11 octombrie 2025, la mk2 Bibliothèque din Centrul Pompidou, Paris.

Evenimentul va include o retrospectivă amplă a lucrărilor lui Radu Jude, reunind 28 de filme produse între 2000 și prezent, în diverse formate: ficțiune, documentar și experimental. Această retrospectivă se va desfășura în prezența regizorului și a mai multor invitați, iar în acest context va fi lansată și o monografie dedicată lui.

  • Retrospectiva de la Centrul Pompidou coincide cu lansările recente ale filmelor sale – „Kontinental’25”, care a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Berlinale 2025 și a fost prezentat în premieră în România la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), și „Dracula”, care va avea premiera mondială la Festivalul de film de la Locarno.

„Radu Jude filmează Europa din perspectiva României post-comuniste, integrând-o în centrul operei sale printr-un punct de vedere incisiv, lipsit de loialitate sau conveniență. Opera sa, deși unică, nu poate fi prinsă într-o definiție stringentă, îmbinând o intensă furie politică, o vastă cultură enciclopedică, o rigurozitate istorică și dialectică intransigentă, dar cu un umor impertinent și grotesc - Radu Jude adaptând celebrul citat al lui Karl Marx conform căruia „istoria se repetă prima dată ca o tragedie, a doua oară ca o farsă jalnică”, scriu autorii revistei Centrului Pompidou.

În același timp, Film Gallery din Paris va prezenta două dintre lucrările artistice ale lui Radu Jude – „Sleep #2” și „Ieșirea trenurilor din gară”, disponibile sub forma unor instalații video multi-ecran.

„Sleep #2” este un scurtmetraj experimental care explorează conceptul de veghe și somn, utilizând o abordare neconvențională și o coloană sonoră minimalistă. O cameră de supraveghere surprinde vizitatorii mormântului lui Andy Warhol, creând o atmosferă hipnotică, în care nu contează neapărat cine este înmormântat, ci tema relației dintre realitate și vis, sacru și profan.

„Ieșirea trenurilor din gară” reprezintă un montaj de fotografii de arhivă și documente ce ilustrează Pogromul de la Iași din iunie 1941, considerat unul dintre cele mai brutale acte antisemite din România și din întreaga istorie a Holocaustului.

Acest film nu adoptă o narațiune tradițională, ci constituie o meditație asupra evenimentelor tragice provocate de români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prin forma sa, filmul face referire la celebra creație a fraților Lumière „L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat” (1895), deși abordarea tematică este complet diferită, concentrându-se pe o tragedie profundă.

„L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat” este un scurtmetraj mut, realizat de Louis Lumière în vara anului 1895, având o durată de aproximativ 50 de secunde. A fost proiectat public pentru prima dată pe 25 ianuarie 1896, la Lyon, și a devenit renumit pentru legenda conform căreia spectatorii s-au speriat, crezând că trenul se îndreaptă spre ei. Deși această poveste este exagerată, filmul a generat o reacție emoțională semnificativă.

Detalii suplimentare privind locația evenimentului și organizarea retrospectivei pot fi consultate pe site-ul oficial al Centrului Pompidou.

Recomandari
Show Cookie Preferences