Fostul ministru al Sănătății, urmărit penal în cazul vaccinurilor COVID, afirmă că Ursula von der Leyen ar fi trebuit să divulge mesajele din negocierile cu Pfizer

Fostul ministru al Sănătății, urmărit penal în cazul vaccinurilor COVID, afirmă că Ursula von der Leyen ar fi trebuit să divulge mesajele din negocierile cu Pfizer
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ține un discurs în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European, la Strasbourg, pe 9 iulie 2025. FOTO: Jean-Christophe VERHAEGEN / AFP / Profimedia

Vlad Voiculescu, europarlamentar USR și fost ministru al Sănătății, a declarat că Ursula von der Leyen ar fi trebuit să facă publice mesajele dintre ea și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, având în vedere că aceasta a fost o parte esențială a criticilor aduse în moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene.

Voiculescu a menționat că evaluarea unor decizii luate în momente de intensitate maximă este adesea subiectivă. El a afirmat că este discutabil dacă toate negocierile ar trebui să fie documentate minut cu minut și a întrebat despre forma acestor discuții.

„Obiectivul final al oricărei negocieri este semnarea unui contract. Întrebarea esențială este dacă acest contract a fost negociat într-un mod transparent și dacă cei responsabili au avut acces la informațiile necesare”, a comentat Vlad Voiculescu în cadrul unei conferințe de presă.

El a confirmat că, după ce a analizat documentele în cadrul unei investigații la DNA, a constatat că premierul a avut cunoștință de contractul de achiziție a vaccinurilor, care a fost negocat cu un reprezentant desemnat de România.

Vlad Voiculescu, care este urmărit penal de la sfârșitul anului 2023 în legătură cu dosarul vaccinurilor COVID, a adăugat că este discutabil dacă un singur individ ar fi trebuit să aibă acces exclusiv la contract.

El a subliniat că, deși premierul României a avut acces la contract, nu a fost corect ca doar acesta să decidă asupra achizițiilor.

„În alte state, procesul de achiziție a fost gestionat diferit, având acces la informații și altele persoane, cum ar fi miniștri sau persoane externe, care puteau raporta mai departe”, a explicat Voiculescu.

Criticile Ursulei von der Leyen aduse extremiștilor din PE

Ursula von der Leyen a numit moțiunea de cenzură depusă de eurodeputați extremiști o „rețetă de manual” a acestora, subliniind că aceasta vine din partea „antivacciniștilor” și a „susținătorilor lui Putin”, încercând să mobilizeze susținătorii proeuropeni.

Această moțiune a fost inițiată de Gheorghe Piperea, eurodeputat din AUR, fiind criticată pentru lipsa de transparență a conducerii CE în ceea ce privește afacerea legată de Pfizer.

Ursula von der Leyen nu a divulgat niciun mesaj din comunicatele cu CEO-ul Pfizer, în contextul în care Uniunea Europeană negocia achiziționarea de vaccinuri.

Această situație a generat mai multe plângeri adresate Comisiei Europene, inclusiv din partea unor organizații și publicații de renume.

Piperea a acuzat de asemenea Comisia de intervenții necorespunzătoare în alegerile prezidențiale din România, și a criticat concentrarea deciziilor în mâinile Ursulei von der Leyen.

„Refuzăm modele de conducere totalitare, așa cum am trăit în țara mea timp de 45 de ani”, a spus eurodeputatul.

Ursula von der Leyen a avut o abordare fermă în răspunsurile sale, respingând acuzațiile și reafirmând responsabilitatea sa de a menține unitatea Comisiei.

Ea a exprimat mulțumiri pentru moțiunea inițiată de Piperea, considerațiunea acesteia fiind importantă pentru dezbaterea în cadrul PE.

„Fiecare cetățean al Uniunii Europene a avut acces la vaccinuri, demonstrând solidaritatea europeană, pe care extremiștii o contestă”, a afirmat von der Leyen.

Ea a clarificat că, deși a avut contacte cu reprezentanți ai companiilor producătoare de vaccinuri, nu a existat nimic incorect în negocieri.

Toate contractele au fost supuse verificării în fiecare capitală a statelor membre, iar asigurările date de von der Leyen au stârnit reacții mixte în rândul eurodeputaților.

Ea a evidențiat lipsa de dovezi privind acuzațiile făcute împotriva ei, descriind criticile ca fiind alimentate de susținători ai teoriei conspirației.

Manfred Weber, liderul grupului PPE, a calificat moțiunea ca o „pierdere de timp”, subliniind impactul negativ al extremiștilor asupra unității europene.

Deși social-democrații și centriștii au declarat că nu vor vota moțiunea de cenzură, au solicitat totuși angajamente din partea Ursulei von der Leyen.

Iratxe Garcia Pérez, lidera grupului S&D, a insistat asupra clarificărilor în relația cu extrema dreaptă.

Valerie Hayer, lideră din grupul Renew, a provocat dreapta să se întrebe despre alianțele sale.

Fabrice Leggeri a acuzat Comisia de abuz de putere, subliniind că scandalul nu este o simplă eroare administrativă.

Nicola Procaccini a afirmat că moțiunea este sortită eșecului, dar a exprimat disconfortul legat de votul intern din ECR.

Gheorghe Piperea a concluzionat că moțiunea a realizat deja un succes prin deschiderea dezbaterii.

El a adăugat că reacția Ursulei von der Leyen ar putea duce la retragerea acesteia în viitorul apropiat.

Recomandari
Show Cookie Preferences