Ungaria nu a realizat „niciun progres” în domeniul statului de drept, afirmă Comisia Europeană

Comisia Europeană a comunicat marți că Ungaria nu a făcut „niciun progres” în ceea ce privește abordarea mai multor solicitări ce țin de combaterea corupției, întărirea societății civile și asigurarea independenței mass-media, conform AFP.
Această evaluare face parte din raportul anual al instituției comunitare referitor la statul de drept în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în alte țări care aspiran la aderare.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, se află într-o dispută îndelungată cu Bruxelles-ul, fiind acuzat de un regres democratic semnificativ în capitala Ungariei.
„În ceea ce privește Ungaria, avem preocupări majore”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.
„Avem multe de făcut împreună cu Ungaria”, a adăugat aceasta.
Raportul evidențiază că Budapesta nu a reușit să îmbunătățească gestionarea cazurilor de corupție la nivel înalt și să întărească libertatea presei.
„Presiunea asupra jurnaliștilor și a altor profesioniști din mass-media a crescut, aceștia confruntându-se cu multiple provocări serioase în exercitarea activităților lor”, se menționează în raport.
„Mediu agravat” pentru organizațiile societății civile din Ungaria
De asemenea, raportul subliniază că în Ungaria există un „mediu agravat” pentru organizațiile societății civile.
Uniunea Europeană a suspendat deja fonduri în valoare de 18 miliarde de euro destinate Ungariei, ca parte a diferitelor proceduri legate de preocupările privind drepturile comunității LGBTQ, ale solicitanților de azil, precum și condițiile în care se desfășoară achizițiile publice și gestionarea conflictelor de interese.
Această dispută a căpătat intensitate în urma noii legislații ungare ce restricționează drepturile comunității LGBTQ și a eforturilor autorităților de a opri parada Pride din Budapesta, desfășurată luna trecută. Totuși, la evenimentul din 28 iunie au participat peste 100.000 de persoane, conform estimărilor, fiind considerat unul dintre cele mai mari proteste împotriva lui Viktor Orban în ultimii ani.
La o zi după desfășurarea paradei Pride, Viktor Orban a descris marșul ca fiind „repulsiv și rușinos” și a susținut că a fost orchestrat de Uniunea Europeană.