Trilioane de dolari pentru giganții armamentului: Pentagonul efectuează un transfer masiv de resurse de la contribuabili pentru război

Un raport recent despre cheltuielile Departamentului american al Apărării a relevat că majoritatea cheltuielilor discreționare ale Pentagonului între 2020 și 2024 au fost direcționate către contractorii militari privați, ceea ce a dus la un „transfer continuu și masiv de resurse de la contribuabili pentru a finanța războiul și producția de arme,” conform publicației britanice The Guardian.
Documentul elaborat de Institutul Quincy pentru Politică Responsabilă și Costurile Războiului de la Universitatea Brown arată că noul buget al Pentagonului, sub administrația Trump, va depăși 1 trilion de dolari pentru cheltuielile militare anuale ale Statelor Unite.
Acest buget va genera beneficii neașteptate, estimându-se că se va aloca un surplus de peste 500 de miliarde de dolari, ce va fi împărțit între marele antreprenori de arme, cum ar fi Lockheed Martin și Raytheon, contribuind totodată la expansiunea sectorului tehnologic militar, care are susținători influenți în administrația americană, cum ar fi vicepreședintele JD Vance, conform raportului menționat.
Cei 5 mari contractori ai Pentagonului
Raportul se bazează pe statisticile privind cheltuielile și contractele Pentagonului pentru perioada 2020-2024 și arată că cei mai mari cinci contractori (Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, General Dynamics și Northrop Grumman) au obținut contracte în valoare totală de 771 de miliarde de dolari. În ansamblu, 54% din cheltuielile discriționare ale departamentului, estimate la 4,4 trilioane de dolari, au fost atribuite firmelor private în această perioadă.
În urma aprobării recente a unei finanțări suplimentare pentru Pentagon de către Congresul american în cadrul „One Big Beautiful Bill Act” al lui Trump, raportul arată că bugetul militar al SUA se va dubla în acest secol, având o creștere de 99% comparativ cu anul 2000.
Creșterea rapidă a cheltuielilor militare a fost inițiată sub administrația Bush, după 11 septembrie, și a continuat cu cheltuieli pentru a contracara China, principala provocare pentru SUA în secolul XXI, dar și cu transferuri record de arme către Israel și Ucraina.
„Retragerea SUA din Afganistan în septembrie 2021 nu a generat dividende de pace,” afirmă autorii raportului. „În locul acestea, președintele Biden a solicitat bugete anuale și mai mari pentru Pentagon, iar președintele Trump a urmat aceeași linie de creștere a cheltuielilor militare,” adaugă aceștia.
Aceasta contrazice afirmațiile anterioare ale lui Trump din februarie, când sugerează că ar putea reduce cheltuielile militare cu 50%, menționând că ar trebui să direcționeze aceste resurse către alte domenii. Cu toate acestea, inițiativa de cheltuieli promovată de Trump a inclus o creștere a bugetului pentru Pentagon cu 157 de miliarde de dolari.
Sprijin pentru trupe sau corporații?
Beneficiile din creșterea cheltuielilor vor reveni în special firmelor din sectorul tehnologiilor militare, cum ar fi SpaceX, Palantir și Anduril, care sunt bine conectate în administrația Trump, oferindu-le un avantaj în dezbaterile bugetare.
„Bugetele mari ale Pentagonului sunt adesea justificate prin faptul că sunt destinate «trupelor»,” afirmă William D. Hartung, cercetător principal la Institutul Quincy și autor al raportului.
„Totuși, cum arată acest raport, majoritatea fondurilor departamentului ajung la corporații, și în multe cazuri, acestea nu reflectă o planificare rațională pentru apărare, ci mai degrabă interesele de lobby. O mare parte din acești bani sunt irosiți pe sisteme de armament defecte sau supraevaluate și pe compensații exagerate,” subliniază Hartung.
„Aceste statistici ilustrează un transfer continuu și masiv de resurse de la contribuabili pentru susținerea războiului și producției de arme,” spune Stephanie Savell, director al proiectului Costurile Războiului.
Dacă se ia în calcul inflația, cheltuielile militare depășesc semnificativ suma de aproximativ 356 de miliarde de dolari alocată de Congres pentru diplomație, dezvoltare și ajutor umanitar din partea SUA.
Administrația Trump a întreprins, de asemenea, măsuri pentru a diminua fondurile destinate diverselor programe de ajutor. Recent, s-a dezvăluit că o revizuire a subvențiilor Departamentului de Stat efectuată de Casa Albă a recomandat aproape eliminarea programelor de promovare a democrației.
De asemenea, publicația britanică a încercat să obțină o reacție din partea Pentagonului.