Dragoș Anastasiu: „Am avut zece zile să intervenim pentru a evita o criză severă”

Dragoș Anastasiu: „Am avut zece zile să intervenim pentru a evita o criză severă”
Dragos Anastasiu, Foto: Agerpres

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a afirmat miercuri seară, în cadrul unei emisiuni de la B1 TV, că România a avut la dispoziție o perioadă de zece zile „să intervină pentru a evita o poartă care ducea la o situație de criză”, subliniind că alternativele la măsurile fiscale implementate ar fi generat o suferință și mai mare în timp.

„Am avut această fereastră de oportunitate de zece zile pentru a interveni într-o situație critică. Această situație problematică se definește prin lipsa de investiții viabile. Toți cetățenii care au fost afectați, românii, au simțit impactul, resimțind răni și disconfort. Totuși, care era opțiunea alternativă? Era să ne confruntăm cu suferințe și mai mari, de două sau trei ori, și să nu ne revenim vreme de 15 ani. Acesta a fost motivul pentru care a fost necesar acest pachet de măsuri”, a declarat Dragoș Anastasiu.

Vicepremierul a explicat că a fost aleasă inițial creșterea impozitelor în locul tăierii cheltuielilor, deoarece bugetul are nevoie urgentă de finanțare suplimentară.

„De ce au fost implementate aceste măsuri și nu s-au redus cheltuielile? Pentru că măsurile adoptate au un impact bugetar semnificativ. Creșterea TVA cu 2% generează venituri considerabile. De asemenea, o majorare de 10% a accizelor va aduce fonduri importante. Totuși, este percepută ca o mare inechitate în România faptul că există consilii de administrație formate din persoane incompente, foarte bine plătite, și că unii dintre noi se pensionează la doar 48 de ani cu pensii exorbitante de câteva mii de euro. Aceste aspecte contribuie la sentimentul de inechitate socială”, a menționat vicepremierul.

Acesta a adăugat că toate aceste inechități urmează să fie corectate, dar nu a existat din păcate timpul necesar pentru o astfel de abordare. „N-am avut resursele de timp necesare pentru a ne ocupa de aceste probleme, dar am reușit să intervenim după o căutare intensă de zece zile pentru a evita o situație critică”, a mai spus vicepremierul.

Guvernul și-a asumat, luni, responsabilitatea în Parlament pentru primele măsuri, care includ majorări de TVA, impozite, accize și alte măsuri necesare.

Partidul AUR a depus o moțiune de cenzură care va fi prezentată joi în Parlament, urmând să fie supusă la vot luni. Dacă moțiunea nu va fi aprobată, pachetul de măsuri se va considera a fi adoptat.

Recomandari
Show Cookie Preferences