Grindeanu: „Sper ca pachetul doi să reflecte mai bine interesele PSD”. Liderul social-democrat sugerează o posibilă ieșire din coaliție

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat joi seară, la România TV, că partidul său nu a intrat la guvernare pentru a pleca, subliniind importanța respectării protocolului semnat de coaliție. Grindeanu a cerut ca pachetul doi să țină cont în măsură mai mare de cerințele PSD, menționând că ar putea fi necesare consultări interne în cazul în care stilul de lucru actual va persista.
„Noi nu am intrat la guvernare pentru a ne retrage, avem un pact politic, un protocol semnat, și sper ca toate părțile să respecte acest acord. În ultimele două săptămâni s-au întâmplat evenimente pe care noi, cei de la PSD, le-am semnalat”, a afirmat Sorin Grindeanu.
Liderul interimar al PSD a reiterat propunerile pe care social-democrații le-au avansat, dar care nu au fost incluse în primul pachet de măsuri, cu excepția reducerii subvenției pentru partide.
„Sperăm ca la pachetul doi, când vom prezenta propuneri concrete, PSD să fie luat mai mult în considerare. În lipsa acestei considerații, va trebui să efectuăm consultări interne, cum am anunțat anterior, și vom analiza, în funcție de atitudinea colegilor noștri, dacă drumul nostru continuă alături de ceilalți din această coaliție”, a mai adăugat Grindeanu.
Grindeanu a subliniat că decizia de a intra în guvernare nu a fost luată de o mână de oameni: „A existat o consultare extinsă, aproape 5.000 dintre colegii noștri au votat. 72% dintre noi au fost de acord să facem parte din această coaliție. Voi continua să solicitez opinia colegilor în acest mod, dar mă aștept ca propunerile PSD să fie acceptate cel puțin în pachetul doi.”
Nemulțumiri legate de măsurile fiscale în PSD
Sorin Grindeanu a criticat marți anumite prevederi din pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvern, pentru care Executivul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. El a menționat că amendamentele PSD nu au fost luate în considerare de partenerii din coaliție.
„Nu am avut sprijin pentru amendamentele propuse (am fost singurii), cum ar fi aplicarea CASS de la 4.000 de lei la pensii, scutirea CASS pentru mamele în perioada post-natală și alte sugestii similare. Nu cred că deficitul se va reduce prin aplicarea CASS veteranilor de război sau foștilor deținuți politici. Mă refer la deținuții politici în viață, iar un pic de respect pentru ei și pentru veteranii de război ar fi fost de așteptat. Din păcate, nu am găsit deschidere. Noi am fost singurii care am susținut aceste măsuri în coaliție, care, deși nu au un impact major, au o valoare morală semnificativă. Din păcate, lipsa de înțelegere persistă și sunt și alte exemple de acest fel”, a declarat Grindeanu.
Întrebat de ce impozitul pe câștigurile din jocurile de noroc a crescut cu doar un punct procentual, în timp ce pe dividende a crescut cu șase puncte procentuale, iar bursele au fost reduse și a fost impus un CASS de 10% pe pensii, Grindeanu a răspuns că măsurile care nu sunt bine fundamentate trebuie să fie reevaluate.