Nicuşor Dan: România este pregătită să participe la eforturile de realizare și menținere a păcii în Ucraina

Preşedintele Nicuşor Dan a luat parte, joi, prin intermediul videoconferinţei, la reuniunea „Coaliţiei Voluntarilor”, dedicată sprijinului pentru Ucraina, unde a afirmat că România este pregătită să contribuie la eforturile de realizare și menținere a păcii în Ucraina și să descurajeze Rusia.
„Am participat astăzi la o reuniune foarte productivă a Coaliției Voluntarilor, convocată de prim-ministrul britanic Keir Starmer și președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina. Am salutat prezența trimisului special al SUA, generalul Keith Kellogg, precum și a senatorilor americani Lindsay Graham și Richard Blumenthal”, a declarat Nicuşor Dan pe platforma X.
În opinia sa, toți participanții la discuție au transmis un mesaj puternic de unitate, disponibilitate și mobilizare, axându-se pe obținerea unei păci juste și durabile în Ucraina.
„România este pregătită să contribuie la eforturile de realizare și menținere a păcii în Ucraina, precum și la descurajarea Rusiei. Continuarea sprijinului pentru Ucraina reprezintă un pas esențial pentru asigurarea propriului nostru nivel de securitate. Presiunea asupra Rusiei trebuie să continue, inclusiv prin sancțiuni ferme. România susține adoptarea cât mai curând a celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni”, a subliniat Nicuşor Dan.
Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au co-prezidat joi, din centrul de comandament al NATO din Northwood, o videoconferință a „coaliției țărilor voluntare”, care își propune să asigure un viitor armistițiu între Kiev și Moscova.
Printre participanții la reuniune s-au numărat emisarul SUA Keith Kellogg și senatorul american Lindsay Graham, care pledează pentru sancțiuni drastice împotriva Rusiei.
Ce au declarat Starmer și Macron: „Avem un plan pregătit pentru implementare”
În cursul videoconferinței, cei doi lideri au subliniat importanța creșterii presiunii asupra președintelui rus Vladimir Putin prin noi sancțiuni, având ca scop obținerea unui armistițiu.
„Trebuie să ne concentrăm eforturile pe pregătirea păcii, obligându-l pe Putin să se așeze la masa negocierilor. Această presiune coordonată va avea un impact semnificativ”, a spus Keir Starmer, în timp ce Emmanuel Macron a cerut „creșterea presiunii” asupra Rusiei.
Planurile de a crea o forță care să garanteze securitatea Ucrainei după un eventual armistițiu cu Rusia sunt „pregătite”, au asigurat Starmer și Macron.
„Avem un plan care este gata să fie implementat și să fie activat în orele imediat următoare semnării unui armistițiu”, a afirmat Emmanuel Macron, în timp ce Keir Starmer a confirmat că „planurile sunt finalizate și sunt integrate într-o viziune pe termen lung”.