Un oficial de finanțe a explicat lui Vladimir Putin cum ocolește Rusia sancțiunile occidentale. De ce creează îngrijorare Kremlinului

Principalul autoritate de reglementare financiară din Rusia a oferit informații rare despre cum companiile din țară reușesc să evite sancțiunile severe impuse de Occident, potrivit unui raport de la Business Insider.
Yury Chikhanchin, liderul Serviciului Federal de Supraveghere Financiară al Rusiei, i-a comunicat marți președintelui Vladimir Putin că firmele recurg la aur, criptomonede și „trucuri contabile ingenioase”, conform unei transcrieri publicate de Kremlin după întâlnirea lor.
Aceste metode se adaugă altor strategii neconvenționale, precum trocul, pe care Rusia le utilizează pentru a evita sancțiunile.
„Se implementează în mod activ mecanisme alternative de plată, cum ar fi aurul, criptomonedele și, recent, metode de compensare: operațiuni de clearing, pe care le punem în aplicare acum”, a declarat Chikhanchin.
Referința lui Chikhanchin la mecanismele de compensare și operațiunile de „clearing” se referă la un sistem prin care exportatorii și importatorii își echilibrează datoriile.
Băncile reglează plățile pentru exporturi și importuri de la diverse companii într-un centru comun, minimizând astfel necesitatea transferurilor internaționale de bani și, prin urmare, una dintre slăbiciunile în aplicarea sancțiunilor.
Transformări în economia Rusiei
Declarațiile neobișnuit de publice ale lui Chikhanchin, referitoare la modalitățile de evitare a sancțiunilor, vin la mai bine de 40 de luni de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, care a generat un val fără precedent de sancțiuni occidentale împotriva economiei ruse și a autorităților guvernamentale conduse de Vladimir Putin.
Cu toate că Uniunea Europeană a impus 17 runde de sancțiuni – care, anterior, era principalul partener comercial al Rusiei – economia rusească continuă să funcționeze.
Cihancin a menționat, de asemenea, în discuția cu Putin că plățile internaționale ale Rusiei sunt tot mai des canalizate prin Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Asia Centrală.
„Această schimbare se aliniază dezvoltării unui sistem unificat de plăți rapide, care funcționează ca atac alternativ la SWIFT, implicând în principal țările din CSI”, a adăugat el, referindu-se la Comunitatea Statelor Independente, un grup de foste republici sovietice care au păstrat relații strânse cu Moscova după obținerea independenței.
În cadrul întâlnirii, Cihancin a mai indicat că proporția rublei, criptomonedelor și aurului în tranzacțiile comerciale a crescut, în timp ce ponderea plăților în dolari, euro și lire sterline a „scăzut considerabil.”
Rusia, la limita unei recesiuni? „Acest lucru nu trebuie să se întâmple în nicio circumstanță”, a subliniat Vladimir Putin
Deși economia Rusiei a părut a fi rezistentă la sancțiuni, există semne că își pierde din dinamică.
Un sondaj realizat de S&P Global a arătat că activitatea din sectorul manufacturier a suferit o contracție semnificativă în luna iunie.
Chiar luna trecută, Maxim Reșetnikov, ministrul rus al economiei, a avertizat că țara se află „în pragul” unei recesiuni.
Inflația a atins 9,59%, conform ministrului Economiei, mult peste obiectivul de 4% stabilit de banca centrală, deși aceasta tinde să scadă puțin începând cu sfârșitul lunii aprilie.
„Cea mai importantă sarcină cu care ne confruntăm este să asigurăm tranziția economiei către o traiectorie de creștere uniformă”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, cu o zi mai devreme.
„O creștere echilibrată presupune o inflație moderată, un șomaj scăzut și o dinamică economică pozitivă constantă… În același timp, specialiștii subliniază riscul de stagnare sau chiar de recesiune. Acest lucru nu trebuie să se întâmple în niciun caz”, a accentuat președintele Rusiei.
Conform Rosstat, serviciul național de statistică al Rusiei, PIB-ul țării a crescut cu 1,4% în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceleași interval din anul anterior. Aceasta reprezintă o încetinire bruscă față de creșterea de 4,5% din ultimul trimestru al anului trecut.
În 2024, economia Rusiei a înregistrat o creștere de 4,3% pe parcursul întregului an. În schimb, datele FMI indică o contracție a PIB-ului Rusiei de aproximativ 100 de miliarde de dolari de la începutul invaziei în Ucraina, scăzând de la 2,3 trilioane la 2,2 trilioane de dolari.