Agenția de turism a Prim-ministrului Ilie Bolojan

Agenția de turism a Prim-ministrului Ilie Bolojan
Ilie Bolojan, conferință de presă la finalul ședinței de guvern din 27 iunie 2025 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul solicită aprobatizarea deplasărilor întregului aparat central de stat.

Memorandumul, care a fost obținut de Antena 3, începe cu adresa către toate ministerele.

Documentul cere ministerelor să reducă numărul, durata și participanții la deplasările externe și le solicită să trimită listele către Cancelaria Prim-ministrului.

Se precizează că Ilie Bolojan va aproba personal deplasările externe, indicând că memorandumul emise cu mai puțin de 5 zile înainte de plecare nu vor fi acceptate.

Avizul premierului va fi dat pe baza activității tuturor ministerelor. Guvernul, care se confruntă cu măsuri de austeritate, are 16 ministere, același număr ca anterior.

Chiar excluzând Ministerul de Externe, unde deplasările sunt o parte normală a atribuțiilor, estimările arată că sute de angajați părăsesc zilnic cele 16 ministere. Afirmatia că aceștia merg doar la plajă nu reflectă realitatea, majoritatea având responsabilități serioase.

Chiar și cu un angajat dedicat pentru gestionarea deplasărilor externe, procesul de aprobatizare ar fi lent și complicat, nemaivorbind de timpul necesar pentru a obține clarificările necesare.

Răspunsurile pot fi primite cu doar trei zile înainte de plecare, ceea ce ar putea provoca costuri exorbitante pentru bilete de avion, ajungând la 900 de euro chiar și pentru rute scurte.

Dacă luăm în serios cele stipulate în memorandumul actual, este îngrijorător să ne imaginăm un premier care trebuie să aprobe fiecare deplasare externă pentru 16 ministere. Poate doar dacă Ilie Bolojan transformă Cancelaria într-o agenție de turism ar putea să facă față acestei situații.

Unii cunoscători ai lui Bolojan sugerează că, ca manager, el preferă să rezolve situațiile prin metode indirecte, exemplificând prin cazuri recente.

În trecut, Bolojan a reușit să gestioneze unele probleme prin colaborări informale, fără a implica autorități cum ar fi DNA.

Totuși, aplicarea acestor metode la nivelul a 16 ministere este complexă. Memorandumul ar putea reprezenta o tactică indirectă de a diminua unele deplasări.

Este posibil ca premierul să vizeze obținerea unor informații care să determine ministerele să se autocenzureze în privința deplasărilor mai extravagante, dar implementarea unui sistem centralizat de aprobatizare este extrem de dificilă.

Aceasta nu se rezumă la un singur caz, ci ilustrează o tendință către soluții radicale, care de multe ori nu se dovedesc a fi aplicabile.

Dacă angajații statului realizează că asistă, de fapt, la o cerere formală mai degrabă decât una operațională, rămâne de văzut cât de serios vor mai lua directivele venite de la Palatul Victoria.

Recomandari
Show Cookie Preferences