VIDEO Panică în Lituania din cauza unei drone artizanale; premierul și președintele Parlamentului evacuați de urgență

VIDEO Panică în Lituania din cauza unei drone artizanale; premierul și președintele Parlamentului evacuați de urgență
Sisteme de apărare anti-dronă Foto: JENS BUTTNER / AFP / Profimedia

O dronă, despre care se crede că este artizanală, a pătruns în spațiul aerian al Lituaniei din direcția Belarus și s-a prăbușit joi lângă un punct de control de la frontieră. Acest incident a declanșat o alertă de securitate la Vilnius, iar oficialii au confirmat evacuarea premierului lituanian, Gintautas Paluckas, și a președintelui Seimas (parlamentul), Saulius Skvernelis, într-o zonă sigură, conform informațiilor oferite de EFE.

Șefa de cabinet a premierului a informat agenția de presă că Paluckas și Skvernelis au fost conduși în adăposturi conform procedurilor de urgență, până când s-a verificat că încălcarea spațiului aerian nu reprezintă o amenințare. Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, nu se afla joi în țară, deoarece efectua o vizită în Irlanda.

Avioanele de vânătoare NATO au fost lansate de urgență pentru a intercepta drona neidentificată, însă aceasta s-a prăbușit fără a necesita intervenția lor, conform comunicatului Ministerului lituanian al Apărării, citat de publicația ucraineană Dialog.

Reprezentanta Serviciului de frontieră al Lituaniei a menționat pentru EFE că drona, construită din lemn și spumă de polistiren, nu purta marfă sau explozibili.

Aceasta a adăugat că, anterior, au fost utilizate baloane și alte tipuri de drone pentru a introduce țigări și diferite produse de contrabandă din Belarus în Lituania.

Media locale au difuzat fotografii ale dronei, care avea o formă de deltaplan, o culoare închisă și părea ușor avariată, asemănându-se cu dronele Shahed utilizate de Rusia împotriva Ucrainei.

În luna septembrie a anului trecut, o dronă sinucigașă de tip Shahed, aparent lansată împotriva Ucrainei, a aterizat în apropierea unui sat din estul Letoniei.

Această dronă fără pilot a survolat Belarus și a pătruns aproximativ 50 de kilometri în interiorul Letoniei, un stat membru NATO, unde a fost descoperită și dezarmată de armata letonă.

Recomandari
Show Cookie Preferences