Ministrul Muncii discută despre pensiile speciale: Creșterea vârstei de pensionare este inevitabilă, magistrații vor ajunge la 65 de ani

Florin Manole, ministrul Muncii, a afirmat că reforma pensiilor speciale trebuie reluată, subliniind că este sigur că vârsta de pensionare pentru magistrați va fi crescută la 65 de ani.
„Trebuie să revizuim reforma pensiilor speciale din cauza unei decizii necorespunzătoare a Curții Constituționale. Aceasta va implica mai multe elemente, dintre care unele sunt deja cunoscute. Detaliile rămase vor fi clarificate într-un grup de lucru format din Ministerul Muncii și Ministerul Justiției, care își propune să finalizeze acest proces în câteva săptămâni. Printre acestea, se va număra și creșterea vârstei de pensionare, ceea ce este cert”, a declarat ministrul Muncii, Florin Manole, la Antena 3.
Întrebat despre modalitatea de implementare, Manole a menționat că se va elabora un proiect de lege care va fi supus votului în Parlament.
Referitor la vârsta de pensionare pentru magistrați, ministrul Florin Manole a specificat că se dorește stabilirea acesteia la 65 de ani.
„Posibilitatea de pensionare anticipată, dar cu penalizare”
„Este posibil să ieși la pensie anticipat, dacă proiectul actual va fi menținut în varianta finală, însă cu penalizare, similar altor pensii. Aceasta presupune că o perioadă vei primi o pensie mai mică, cu un coeficient de corecție care se va elimina treptat”, a explicat ministrul Muncii.
Întrebat despre impactul creșterii vârstei de pensionare și a reducerii pensiilor asupra migrației din sistemul judiciar, Manole a sugerat că „poate ar trebui să avem un număr mai mare de intrări în sistem”.
Referitor la magistrații care se pensionează la 48 de ani, ministrul a declarat: „Eu personal nu m-aș retrage din activitate la 42 de ani, sau la 48. Mă simt acum mai pregătit și mai educat decât eram acum 25 de ani”.
Premierul Ilie Bolojan a exprimat recent surprinderea sa față de vârsta medie de pensionare a judecătorilor, care este de 48 de ani, subliniind că aceste situații sunt anormale și necesită corectare. Aceasta informație a fost contestată de reprezentanții instituțiilor judiciare.