Cancelarul Merz propune achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă din SUA pentru Ucraina: Americanii au nevoie de unele, dar dispun de stocuri ample

Cancelarul Merz propune achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă din SUA pentru Ucraina: Americanii au nevoie de unele, dar dispun de stocuri ample
Soldați germani transportă baterii ale sistemului de apărare sol-aer MIM 104 Patriot. Baza Jasionka, lângă Rzeszow, Polonia, pe 23 ianuarie 2025. FOTO: Dominika Zarzycka/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Germania s-a declarat dispusă să achiziționeze sisteme antirachetă Patriot din Statele Unite pentru a le oferi Ucrainei, a declarat cancelarul german Friedrich Merz, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Roma, conform Reuters, Sky News și The Kyiv Independent.

„Suntem pregătiți să cumpărăm sisteme Patriot suplimentare din SUA pentru a le furniza Ucrainei”, a adăugat Merz, subliniind acest aspect în discuțiile sale cu președintele Volodimir Zelenski și alți lideri europeni.

Merk a menționat că a transmis săptămâna trecută președintelui american Donald Trump solicitarea de a livra aceste sisteme, precizând: „Americanii au nevoie de unele dintre ele, dar au și multe în stoc. (…) Încă nu s-a decis dacă livrarea se va realiza.”

Miercuri, Trump a indicat că administrația sa „va trebui să examineze” oportunitatea de a furniza un nou sistem Patriot Ucrainei.

The Wall Street Journal a raportat că Casa Albă analizează posibilitatea trimiterii către Kiev a unei baterii Patriot, marcând astfel prima livrare majoră de armament din partea SUA din momentul în care Trump și-a preluat al doilea mandat în ianuarie.

Potrivit Axios, Casa Albă lucrează la un acord ce ar permite Germaniei să vândă o baterie Patriot Ucrainei, costurile urmând a fi împărțite între SUA și aliații europeni.

Această propunere a apărut pe fondul unor declarații contradictorii din partea Washingtonului. Pe 2 iulie, Pentagonul anunța suspendarea livrărilor de ajutoare militare esențiale către Kiev, inclusiv interceptori Patriot și muniții de înaltă precizie.

Trump a infirmat apoi implicarea sa în această decizie și și-a exprimat dezaprobarea față de liderul rus Vladimir Putin pentru neacceptarea unui armistițiu. Joi, livrările de armament către Ucraina au fost parțial reluate, conform surselor. Oficiile citate de Reuters confirmau primirea de către Ucraina a proiectilelor de artilerie de 155 mm și a rachetelor GMLRS, fără a specifica numărul de arme livrate sau completitudinea transportului. Nu este clar de ce ultimele livrări s-au limitat la obuze și rachete de artilerie sau dacă s-a luat vreo decizie cu privire la livrările altor tipuri de armament.

Kiev a solicitat constant partenerilor săi occidentali extinderea capacităților de apărare antiaeriană, în contextul în care forțele ruse continuă să atace orașele ucrainene cu drone, rachete și bombe aeriene.

Bateriile Patriot, datorită preciziei lor în urmărire și interceptare, reprezintă un element fundamental al sistemului de apărare aeriană stratificat al Ucrainei.

Până în prezent, Washingtonul a livrat Ucrainei trei baterii Patriot, iar Germania a trimis alte trei. De asemenea, o coaliție europeană a asigurat o baterie suplimentară, însă nu toate aceste sisteme sunt în prezent operaționale din cauza necesităților de întreținere.

Dacă se va aproba, transferul ar marca prima livrare semnificativă de armament din partea administrației Trump către Ucraina, care nu a fost inițiată de fosta administrație Biden.

Sistemele antirachetă Patriot produse în SUA sunt esențiale pentru apărarea aeriană atât a Statelor Unite, cât și a mai multor aliați NATO.

Aceste sisteme de apărare antiaeriană acoperă doar o zonă limitată, ceea ce înseamnă că Ucraina nu le poate utiliza pentru a-și proteja întregul teritoriu, ci doar ținte strategice.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut partenerilor Ucrainei să intensifice investițiile în apărare în fața atacurilor ruse, conform unor relatări anterioare.

„Trebuie să ne focalizăm asupra acestui aspect: trebuie să stopăm dronele și rachetele rusești. Acest lucru necesită un sprijin suplimentar în apărarea aeriană, investiții în drone de interceptare, sisteme de apărare aeriană și în rachete”, a subliniat Zelenski în deschiderea conferinței pentru reconstrucția Ucrainei de la Roma.

„Îi invit pe toți partenerii noștri să crească investițiile lor. Având în vedere intensificarea atacurilor ruse, nu putem să ne permitem lipsuri financiare”, a adăugat el.

Zelenski a făcut aceste declarații la începutul conferinței de reconstrucție a Ucrainei, care își propune să mobilizeze sprijin și finanțări pentru țara sa, care se confruntă de mai bine de trei ani cu un conflict militar declanșat de Rusia.

Această conferință, organizată de prim-ministrul italian Giorgia Meloni, reunește sute de companii și oficiali, alături de 15 șefi de stat.

Meloni a anunțat că se așteaptă ca angajamentele să ajungă la aproximativ zece miliarde de euro, fără a oferi detalii suplimentare.

Reuniunea aceasta a avut loc după ce Rusia a atacat din nou capitala ucraineană, Kiev, lansând o a doua rundă de drone și rachete într-un interval de doar două zile, care a dus la pierderea a două vieți, conform autorităților locale.

Zelenski l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că intenționează să distrugă prin aceste atacuri „viața în esența ei”, având în vedere că numărul victimelor civile în Ucraina a atins un record lunar în iunie, cu 232 de morți și 1.343 de răniți, conform misiunii ONU.

„Ucrainenii se confruntă acum cu sute de drone în fiecare noapte. Acesta este un act de terorism pur”, a declarat Zelenski. „Aceasta este exact ceea ce își dorește Putin: ca poporul nostru să sufere, să fugă din Ucraina și ca școlile, casele și esența vieții noastre să fie distruse.”

Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstruirea Ucrainei, preconizând înființarea unui fond special destinat să atragă și capital privat, a anunțat joi Comisia Europeană, concomitent cu o reducere a ajutoarelor din partea SUA după revenirea lui Trump la Casa Albă.

„Mesajul pe care dorim să-l transmitem oamenilor de afaceri este simplu: nu vă temeți să investiți (…) în reconstrucția Ucrainei”, a subliniat Meloni.

Aceasta a adăugat că nu este un „pariu riscant, ci o investiție într-o țară care a demonstrat o reziliență deosebită.”

„Este de asemenea o investiție în pace, în creșterea economică a întregii Europe și în securitatea cetățenilor noștri”, a conchis ea.

Recomandari
Show Cookie Preferences