STOICA & ASOCIAȚII obține o victorie semnificativă într-un litigiu arbitral privind un contract de achiziție publică

Echipa de avocați de la STOICA & ASOCIAȚII, condusă de Dan-Rareș Răducanu (Senior Partner) și Mircea Vasile (Junior Lawyer), a avut o realizare notabilă pentru doi antreprenori români implicați într-un contract de asociere pentru executarea unui contract de achiziție publică destinat proiectării și execuției de lucrări. Acesta a fost realizat conform Condițiilor generale pentru contractele de proiectare și execuție de lucrări, așa cum este specificat în Anexa nr. 2 la H.G. nr. 1/2018.
Tribunalul Arbitral, constituit prin Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României, a emis o sentință arbitrală în urma unui litigiu arbitral ce a durat doar șase luni. Această sentință a acceptat în totalitate pretențiile antreprenorilor, obligând autoritatea contractantă să plătească restul de preț actualizat, conform valorii convenite la semnarea contractului, să restituie integral sumele reținute sub formă de garanție de bună execuție care depășesc 10% din prețul contractului și să achite dobânda legală penalizatoare, calculată de la scadența obligației de plată până la executarea acesteia. Sentința este definitivă și are caracter obligatoriu.
”Această decizie arbitrală este de o importanță majoră pentru antreprenorii care au convenit cu autoritățile contractante un preț forfetar pentru proiectarea și/sau execuția lucrărilor. Tribunalul Arbitral a subliniat că, conform art. 1867 din Codul civil, ignorat uneori de autoritățile contractante, plata prețului contractului, bazată pe Situații Interimare de Lucrări și Certificate Interimare de Plată, se poate realiza până la semnarea procesului verbal de recepție la finalizarea lucrărilor. Ulterior, autoritatea contractantă are obligația de a achita diferența de preț rămasă până la atingerea prețului forfetar actualizat, fără a mai solicita documente justificative pentru lucrările efectuate conform contractului. De asemenea, hotărârea arbitrală este relevantă și pentru antreprenorii cu contracte în desfășurare, care au constituit garanția de bună execuție prin rețineri succesive de 5% din Certificatele Interimare de Plată. Tribunalul a decis, conform HG nr. 965/2023, că sumele reținute și care depășesc 10% din prețul contractului trebuie returnate antreprenorului, la cerere, pentru a fi utilizate în îndeplinirea contractului. Tribunalul a stabilit, de asemenea, că autoritatea contractantă rămâne responsabilă pentru plata acestor sume chiar și după finalizarea procesului verbal de recepție, deoarece obligația a fost generată în timpul execuției contractului.” a declarat Dan-Rareș Răducanu (Senior Partner).
Înființată în 1995, STOICA & ASOCIAȚII a câștigat recunoaștere atât la nivel național, cât și internațional, în domeniul dreptului și al afacerilor, prin activitatea sa de asistență juridică și reprezentare a unui portofoliu divers de clienți. De-a lungul anilor, avocații din cadrul STOICA & ASOCIAȚII au demonstrat că formează o echipă robustă, bazată pe principiile de Fidelitate, Integritate și Forță. Firma a construit o reputație excelentă, apreciată în principalele ghiduri juridice, precum Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000 și IAM Patent 1000.
Articol susținut de STOICA & ASOCIAȚII.