„Fortăreața Rusia” a confiscat afaceri și active în valoare de zeci de miliarde de dolari. Cifrele precise au fost dezvăluite de cel mai mare ziar financiar al țării

În ultimele trei ani, Rusia a confiscat active în valoare de 3,9 trilioane de ruble, echivalentul a aproximativ 50 de miliarde de dolari la ratele de schimb actuale. Aceasta evidențiază capacitatea țării de a face tranziția către un model economic închis, cunoscut sub denumirea de „fortăreața Rusia”, conform unui raport al cotidianului financiar Kommersant.
Companiile internaționale au fost expuse riscurilor de confiscare de stat încă din momentul în care Rusia a desfășurat trupe în Ucraina în februarie 2022. În contextul stabilității strategice și al securității interne, Moscova s-a concentrat din ce în ce mai mult asupra activelor interne.
Dimensiunea confiscărilor, estimată de firma de avocatură NSP, reflectă proporțiile semnificative ale tranziției Rusiei de la o economie relativ deschisă la un model de tip „fortăreață”, subliniază Kommersant, publicația financiară de top din Rusia.
NSP a sfătuit proprietarii de afaceri să scape de eventualele vulnerabilități, care ar putea fi folosite ca motiv pentru confiscări, cum ar fi deținerea unui al doilea pașaport sau relațiile economice cu națiuni considerate „neprietenoase” de Rusia, având în vedere că acestea includ aproape întreaga lume vestică și aliații săi.
De asemenea, NSP a sugerat proprietarilor să exploreze parteneriate comerciale cu entități de stat ruse.
Confiscările au vizat și activele cetățenilor ruși, nu doar pe cele ale firmelor internaționale
Aproape 1,54 trilioane de ruble în active au fost confiscate în conformitate cu legislația privind companiile strategice, 1,07 trilioane de ruble din motive de corupție, 385 de miliarde de ruble pe baza unor presupuse încălcări ale legislației privind privatizarea, și 621,5 miliarde de ruble din cauza acuzațiilor de management ineficient, conform datelor furnizate de Kommersant.
Prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a născut speranțe că Rusia ar putea deveni o economie de piață integrată în economia globală. Totuși, corupția extinsă, instabilitatea economică și criminalitatea au subminat credibilitatea capitalismului democratic încă din anii '90.
În primii săi opt ani de mandate, președintele Vladimir Putin a promovat libertățile economice și a gestionat o creștere economică semnificativă, PIB-ul Rusiei crescând de la 200 de miliarde de dolari în 1999 la 1,8 trilioane de dolari în 2008.
Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, economia rusă a crescut la 2,3 trilioane de dolari între 2008-2022. Totuși, sancțiunile impuse de statele occidentale au avut un impact sever asupra economiei după anexarea ilegală a Crimeei în 2014.
Deși în timpul conflictului din Ucraina economia Rusiei a îndurat mai bine decât preconizau mulți economiști și nu s-a prăbușit în urma sancțiunilor occidentale, valoarea sa nominală în dolari ar urma să scadă la 2,2 trilioane de dolari în 2024, conform cifrelor FMI.