Termenul limită pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Anunțurile AUR și POT

Partidul AUR și celelalte formațiuni din Opoziție intenționează să depună astăzi moțiunea la Parlament, având în vedere că este ultima zi în care acest demers este posibil. Citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Bolojan ar putea avea loc miercuri, dar Opoziția are la dispoziție doar câteva ore pentru a realiza acest lucru.
Conform normelor parlamentare, atunci când Guvernul își asumă răspunderea pentru un proiect de lege, cum ar fi pachetul de măsuri fiscale, parlamentarii dispun de o perioadă de trei zile de la data asumării pentru a depune o moțiune de cenzură.
Parlamentarii AUR au anunțat luni că au demarat procesul de strângere a semnăturilor necesare pentru a depune moțiunea. Cele trei partide Opoziției, AUR, S.O.S România și POT, alături de parlamentarii neafiliați care au părăsit grupurile celor trei partide, dețin în total 153 de parlamentari. Rămâne incert dacă senatorii și deputații neafiliați vor susține propunerea.
Pentru ca moțiunea să fie depusă sunt necesare 116 semnături, iar pentru a fi aprobată, este nevoie de 233 de voturi care să conducă la demiterea Guvernului. Partidele aflate la guvernare dețin în prezent 331 din cei 464 de parlamentari.
Anamaria Gavrilă: „Vom susține doar dacă se implementează modificările solicitate de noi”
Partidul POT, condus de Anamaria Gavrilă, a declarat miercuri dimineață că parlamentarii POT sunt pregătiți să semneze și să susțină „moțiunea de cenzură împotriva «Ordonanței Sărăciei”.
Anamaria Gavrilă subliniază că, în prezent, Opoziția nu dispune de majoritatea necesară pentru a aproba moțiunea fără sprijinul PSD. Într-un comunicat de presă, POT afirmă că va susține moțiunea „din respect pentru cetățeni” și precizează că „nu va participa la iluzii politice care oferă cetățenilor speranțe false”, dată fiind probabilitatea scăzută de succes a acesteia.
Marți seara, Anamaria Gavrilă a specificat, într-o postare pe Facebook, că POT va semna moțiunea AUR doar dacă propunerile lor, incluzând reducerea risipelor din administrația publică, eliminarea sinecurilor și combaterea evaziunii fiscale, vor fi incluse. De asemenea, POT mai solicită ca „multinaționalele să își achite datoriile către România”.
După depunerea și citirea moțiunii de cenzură în Parlament, următorul pas va fi votarea acesteia, cel mai probabil luni. Rămâne de văzut dacă cele trei partide din Opoziție vor decide să conteste legislația care prevede măsurile fiscale de reducere a deficitului bugetar la CCR.
Analiza posibilităților privind moțiunea de cenzură
Pentru a determina căderea Guvernului Bolojan și respingerea proiectului de măsuri fiscale, moțiunea de cenzură trebuie să primească votul a cel puțin 233 de parlamentari din totalul de 465.
Calculul parlamentar sugerează că există șanse reduse ca moțiunea de cenzură să fie aprobată, având în vedere majoritatea evidentă de care dispune coaliția de patru partide, după cum urmează:
- PSD – 131 parlamentari (93 deputați și 38 senatori);
- PNL – 72 parlamentari (50 deputați și 22 senatori);
- USR – 59 parlamentari (40 deputați și 19 senatori);
- UDMR – 32 parlamentari (22 deputați și 10 senatori)
În total, aceste patru partide formează o majoritate de 294 de parlamentari, la care se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, care susțin Guvernul.
În contrast, cele trei partide de Opoziție dispun de un număr semnificativ mai mic de voturi:
- AUR – 89 parlamentari (61 deputați și 28 de senatori);
- SOS România – 26 parlamentari (17 deputați și 9 senatori);
- POT – 19 parlamentari (14 deputați și 5 senatori)