9 ani în funcția de judecător la Curtea Constituţională după o audiere de 20 de minute. „Mă aşteptam la o dezbatere juridică detaliată”

9 ani în funcția de judecător la Curtea Constituţională după o audiere de 20 de minute. „Mă aşteptam la o dezbatere juridică detaliată”
Asztalos Csaba, de la CNCD, în studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

Csaba Asztalos și-a exprimat dezamăgirea față de durata de doar 20 de minute a audierii sale în Camera Deputaţilor, înainte de a fi numit judecător la Curtea Constituţională pentru următorii 9 ani, o decizie adoptată de Parlament. "Sincer, am avut un sentiment de frustrare", a declarat acesta într-un podcast.

După aproape 20 de ani de conducere a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos va începe, duminică, 13 iulie, un mandat de judecător constituţional, votat de Camera Deputaţilor la propunerea UDMR, cu susținerea coaliției guvernamentale.

Pe 25 iunie, înainte de votul din Parlament, Asztalos a fost audiat în comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru emiterea unui aviz consultativ, dar obligatoriu. Audierile au început la ora 10:00, iar votul în plen a fost programat pentru ora 12:00.

În cele două ore, comisia a audiat trei candidaţi: Csaba Asztalos, Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare și vicepreședintă a Tribunalului Botoșani (propusă de AUR), și deputata SOS Verginia Vedinaș (fostă senatoare PRM). Audierea lui Asztalos a fost de 20 de minute, urmată de un rezultat final de 195 de voturi „pentru” și 73 „contra”.

„20 de minute sunt suficiente?” a întrebat reporterul în cadrul dialogului.

„Nu. Vă spun sincer, m-am simțit frustrat. Am fost dezamăgit pentru că m-am pregătit intens pentru această audiere și credeam că vom dezbate subiecte mai profunde. Mă așteptam la o discuție juridică intensa”, a răspuns Asztalos.

„Aș fi fost onorat să am o audiere în care să discutăm despre problemele juridice. Cum gândesc eu în acest domeniu. Totuși, profilul meu public, ca președinte al CNCD timp de 20 de ani, le permite oamenilor să cunoască gândirea mea”, a adăugat el.

Ar trebui revizuită procedura de selecție a judecătorilor CCR?

Csaba Asztalos a evaluat că nu există o problemă formală în ceea ce privește procedura de selecție și nu susține ideea ca instituția să fie formată exclusiv din judecători de profesie. El a oferit un exemplu din SUA, unde judecătorii Curții Supreme sunt nominalizați de președinte, un politic ales, și au un istoric public clar în ultimele două decenii. Audierea acolo durează, de obicei, 4-5 ore.

A cerut un „echilibru”

La audieri, Csaba Asztalos a declarat: „Cred într-o Curte Constituțională echilibrată, dinamică, care interpretează Constituția în funcție de evoluția societății pe plan economic și politic.” La finalul lunii mai, președintele Nicuşor Dan a subliniat și el importanța unei Curți Constituționale echilibrate.

Întrebat despre ceea ce înseamnă o Curte „echilibrată”, Csaba Asztalos a explicat din perspectiva experienței sale la CNCD, unde a evitat ca această instituție să devină un instrument politic. „Am menținut un echilibru, interpretând corect legislația anti-discriminare fără abateri. Acesta a însemnat, în unele momente, să rezist presiunilor politice”, a spus Asztalos.

Cine este Csaba Asztalos?

Csaba Asztalos este membru al CNCD din 2002, de la înființarea instituției.

A fost ales pentru prima dată președinte al CNCD în 2005, funcție pe care a ocupat-o până în 2009. Între ianuarie și aprilie 2010, a fost consilier pe probleme de discriminare pentru Marko Bela, pe când acesta era viceprim-ministru. Asztalos a fost ales din nou președinte CNCD în aprilie 2010 și continuă să dețină această funcție.

Este licențiat în științe juridice și a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Oradea în 1997. A urmat un program postuniversitar în Advanced Security Studies în Germania în 2004, un curs al Departamentului de Stat al SUA, și „Studii despre Holocaust pentru politicienii români”. În 2006, a obținut diploma de la Colegiul Național de Apărare și Academia Națională de Informații.

De asemenea, este doctor în drept al Universității din București și detine un master în analiza informațiilor la Facultatea de Sociologie a aceleași universități.

Recomandari
Show Cookie Preferences