Funcționarii din Senat solicită îndepărtarea antenelor de pe Palatul Parlamentului / „Sporul nu este un moft”

Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari de la Senatul României solicită, având în vedere plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 300 de lei brut, demontarea antenelor de telecomunicații și a echipamentelor care generează radiații de pe clădirea Parlamentului.
Printr-un comunicat de presă, sindicaliștii cer demontarea antenelor, iar în cazul în care acest lucru nu se poate realiza, solicită „plafonarea nivelului de emisii de unde electromagnetice echivalent cu suma de 300 de lei brut”. De asemenea, până la eliminarea surselor de risc, aceștia cer menținerea integrală a sporului.
Anterior, sporul de condiții vătămătoare reprezenta până la 15% din salariul de bază, fără a depăși suma de 1.500 de lei.
Funcționarii din Senat subliniază că impactul bugetar al plafonării sporului este de 0,04% din produsul intern brut.
„Dorim să evidențiem că impactul bugetar al aplicării măsurii de diminuare a sporului de condiții vătămătoare este foarte mic pentru anul 2025, de doar 0,04% din PIB (inclusiv reducerea sporului pentru cei care gestionează proiecte finanțate din fonduri europene), conform Opiniei Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de lege referitor la unele măsuri fiscal-bugetare. De ce nu pot fi găsite alte surse pentru acoperirea deficitului? Pare evident că este o măsură populistă”, adaugă comunicatul.
Aceștia afirmă că, deși sporul de condiții vătămătoare este considerat un „moft bugetar”, ei îl percep ca pe o „luptă pentru protecția sănătății”.
„Ni se spune că sporul nostru este un «moft bugetar». Dar, cum poate fi considerat un moft efortul de a ne proteja sănătatea? Acest spor nu este o capriciu financiar, ci un drept fundamental, câștigat pe baza unei expertize tehnice avizate metrologic, care a confirmat niveluri alarmante de radiații electromagnetice, mult peste limita maximă admisă, generate de echipamentele instalate pe clădirea Parlamentului”, subliniază aceștia.
Sindicaliștii afirmă că sănătatea angajaților nu este negociabilă.
„Sănătatea angajaților Senatului nu este negociabilă! Nu vom tolera indiferența autorităților față de sănătatea și demnitatea angajaților. Facem apel la responsabilitate instituțională pentru bunăstarea angajaților și la transparență în luarea deciziilor care afectează sănătatea noastră și buna funcționare a Senatului României”, menționează sursa citată.
Comunicatul complet al Sindicatului Funcționarilor Publici Parlamentari din Senatul României: