Studiu: Un sfert dintre elevi participă la jocuri de noroc, mulți chiar înainte de 14 ani / Sursele de influență

Cercetarea "Betting on a Better Future", realizată de Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), trage un semnal de alarmă cu privire la expunerea tinerilor din România la jocurile de noroc. Majoritatea adolescenților sunt încurajați să joace de către prietenii, iar apoi de celebrities și publicitate.
- Studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 942 de liceeni, având o marjă de eroare de 3,2%.
Din datele studiului, 1 din 4 liceeni (22,4%) din România a declarat că a participat la jocuri de noroc cel puțin o dată, conform statisticilor ajustate după regiune, mediu și gen.
„Această statistică evidențiază o prevalență semnificativă, având în vedere vârsta fragilă a respondenților și accesibilitatea crescută a ofertelor de jocuri de noroc”, își exprimă îngrijorarea CeSIP în raport.
Aproximativ 23,85% din cei care au spus că au jucat afirmă că au început să participe înainte de a împlini 14 ani.
Pariurile sportive și păcănelele, printre cele mai populare alegeri
Referitor la frecvența jocurilor de noroc, jumătate dintre respondenți au indicat o practică ocazională. Totuși, 21% au menționat că joacă zilnic.
Pe de altă parte, pariurile sportive sunt cele mai populare printre adolescenți, urmate de jocurile de tip slot machine online, cunoscute sub numele de păcănele, și de jocurile de casino online.
Studiul arată că băieții din mediul rural sunt cei mai predispuși la dependența de jocuri de noroc, în comparație cu fetele, unde băieții au o probabilitate dublă de a participa.
Impactul publicității asupra jocurilor de noroc
Pentru 60% dintre participanți, prietenii constituie principala sursă de influență în privința jocurilor de noroc. Impactul publicității și al influencerilor vine pe locul doi.
Rezultatele sugerează că publicitatea joacă un rol crucial în formarea comportamentului de joc al tinerilor. Cele mai comune canale prin care aceștia sunt expuși includ:
- Rețele sociale (Instagram, Facebook, TikTok etc.)
- Site-uri vizitate frecvent de tineri,
- Televiziune,
- Panouri publicitare,
- Jocuri online cu elemente de tip gambling.
Analiza indică faptul că adolescenții expuși frecvent la reclame au cu peste 10% șanse mai mari de a se implica în jocuri de noroc.
Recomandările CeSIP pentru reducerea jocurilor de noroc în rândul tinerilor
ONG-ul CeSIP recomandă o serie de măsuri, inspirate de practici din alte țări europene, printre care se numără creșterea vârstei minime legale pentru accesul la jocurile de noroc de la 18 la 21 de ani. Această propunere este fundamentată pe studii care evidențiază vulnerabilitatea crescută a tinerilor față de dependențe și asumarea riscurilor.
Raportul sugerează, de asemenea, reglementarea strictă a publicității, în special în mediul online și în spațiile publice, care ar putea reduce numărul adolescenților implicați în jocuri de noroc.
CeSIP mai propune o reformă legislativă care să prioritizeze protecția sănătății publice și a jucătorilor, nu doar aspectele fiscale și administrative. De asemenea, organizația estimează că Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc ar trebui să susțină inițiative de prevenție și sprijin, coordonate de organizații specializate.
Cercetarea a fost realizată de CeSIP, cu sprijinul Ambasadei Franței și al Institutului Francez. Centrul de Studii în Idei Politice este o organizație non-guvernamentală ce promovează cercetarea interdisciplinară, gândirea critică și implicarea tinerilor în domeniul public.