„Amiral Kuznețov”, singurul portavion rus, în pericol de a fi scos din uz după 7 ani de reparații

Ministerul Apărării din Rusia ar putea decide să abandoneze restaurarea singurului portavion din flota națională, crucișătorul „Amiral Kuznețov”, care a fost supus reparațiilor din 2018, conform unei surse citate de Izvestia și preluate de The Moscow Times.
Conform sursei, lucrările de reparație și modernizare a navei sunt momentan în suspensie, iar viitorul acesteia urmează să fie hotărât în curând.
Reprezentanții Comandamentului General al Flotei Militare Maritime, împreună cu Corporația Unită de Construcții Navale, care a fost responsabilă de restaurarea crucișătorului, evaluează în prezent fezabilitatea readucerii portavionului în flota de luptă, a declarat interlocutorul publicației.
Fostul comandant al Flotei Pacificului, amiralul Serghei Avakianț, consideră că abandonarea lucrărilor de reparație este o decizie „absolut corectă.”
În opinia acestuia, flota rusă nu are nevoie de „Amiral Kuznețov”, nici măcar după modernizare, menționând că portavionul reprezintă o epocă apusă. „Este o navă navală foarte costisitoare și ineficientă. Viitorul aparține transportoarelor de complexe robotizate și aviației fără pilot. Dacă se decide necontinuarea reparațiilor, „Amiral Kuznețov” va fi destinat dezmembrării pentru reciclare.”, a spus Avakianț.
De asemenea, documentele strategice actuale stipulează, inclusiv „Bazele politicii de stat în domeniul activității navale până în 2030”, că este necesară menținerea unei formațiuni de avioane de pe portavioane atât în Flota Nordică, cât și în Flota Pacificului, a adăugat contraamiralul în rezervă Mihail Cekmasov.
Problema finanțării
„O altă problemă este finanțarea, având în vedere desfășurarea unei operațiuni militare speciale. Acum, prioritatea este obținerea victoriei în această acțiune, iar ulterior se va decide ce trebuie construit”, a subliniat Cekmasov, referindu-se la conflictul din Ucraina care durează de mai bine de trei ani.
Deși sistemele fără pilot, inclusiv cele maritime și subacvatice, sunt în dezvoltare, Vasilii Dandikin, veteran al armatei ruse și expert militar, consideră că nu se poate renunța la acoperirea aeriană în misiunile îndepărtate.
„Sigur, situația cu „Amiral Kuznețov” este gravă: reparațiile se desfășoară lent, au fost probleme, inclusiv un incendiu. Totuși, faptul că tot mai multe țări, precum India și China, dezvoltă flote de portavioane arată că aceste nave sunt necesare.”, a declarat Dandikin.
O opinie similară este susținută de Ilia Kramnik, cercetător la Centrul de Studii Strategice al IMEMO RAN, un institut independent din Moscova.
Kramnik consideră că flota are nevoie de un aerodrom propriu pe mare, ceea ce justifică existența portavioanelor. Totodată, el a remarcat că „Amiral Kuznețov”, lansat în 1985 și pus în funcțiune în 1991, este extrem de învechit.
„În mod evident, având în vedere experiența acumulată de-a lungul operării navei „Amiral Kuznețov”, ar trebui să construim o navă nouă. Avem șantiere navale capabile să construiască nave de această amploare.”, a adăugat Kramnik.
„Amiral Kuznețov” a intrat în reparații după o misiune în Marea Mediterană
Crucișătorul „Amiral Kuznețov” are rolul de a distruge ținte mari de suprafață, a apăra flota de atacurile inamice și a susține operațiunile de debarcare. Nava este capabilă să găzduiască 28 de avioane și 24 de elicoptere. Portavionul a intrat în reparații la revenirea sa din Marea Mediterană, unde a fost implicat în atacuri asupra țintelor teroriste din Siria.
Costul inițial al reconstrucției a fost estimat la 20 de miliarde de ruble (aproximativ 220 de milioane de euro). În decembrie 2019, un incendiu pe navă a dus la decesul a două persoane și la rănirea altor 14.
Data limită pentru a reveni în componența Marinei Militare a fost stabilită ca fiind 2022, dar aceasta a fost amânată de mai multe ori din cauza lucrărilor necesare pentru repararea crucișătorului.