Medic describe situația din Gaza: „Sunt dispuși să moară pentru o pungă plină cu orez”

Victoria Rose, un chirurg plastician din Marea Britanie, a călătorit în Gaza pentru a lucra cu o organizație caritabilă care trimite medici în zone afectate de crize umanitare. După finalizarea misiunii, ea comunică pentru New York Times despre un sistem de sănătate supus unei presiuni uriașe din cauza unui număr constant de pacienți cu leziuni traumatice.
La sosirea în Gaza, a fost dusă la camera de urgență a Spitalului Nasser, singurul spital semnificativ încă în funcțiune în sudul enclavei.
„Ambulanțele aduceau cadavre, iar căruțele trase de măgari transportau de asemenea morți”, își amintește ea într-un interviu în Londra, deoarece Israel a restricționat accesul jurnaliștilor străini în zonă. „La aproximativ două ore după sosire, am primit 20 de cadavre și cel puțin o sută de răniți prin împușcare.”
De la declanșarea conflictului cu Hamas, civilii din Gaza au fost expuși la bombardamente printre cele mai intense din istoria modernă.
După 1 iunie, Ministerul Sănătății din Gaza raportează că peste 700 de palestinieni au fost uciși și circa 5.000 răniți în incidente de împușcare în apropierea locurilor de distribuție a alimentelor, administrate printr-un nou sistem de ajutor în sprijinul Israel și SUA.
Aceste pierderi mari de vieți omenești au afectat grav inițiativa umanitară cunoscută ca Fundația Umanitară Gaza (G.H.F.), care colaborează cu contractori privați americani de securitate și beneficiază de suport militar israelian. Numeroase organizații de ajutor umanitar au solicitat suspendarea acestui program.
Reprezentanții israelieni și ai G.H.F. susțin că cifrele comunicate de ministerul sănătății din Gaza sunt incorecte, fără a prezenta alte date alternative.
Toți pacienții tratați de Rose pe 1 iunie au relatat că au fost împușcați de către persoane care asigurau securitatea la punctul de distribuție a alimentelor. Aceștia au explicat că au fost împușcați în timpul unei „control al mulțimii”, deși definiția acestei expresii rămâne neclară. Rănile de glonț pe care ea le-a tratat s-au concentrat pe picioarele inferioare, trunchi și abdomen.
„Am ajuns la un moment în care oamenii sunt atât de deprivati încât sunt dispuși să moară pentru o pungă de orez și câteva paste”, a spus ea.
G.H.F. a contestat existența vreunui incident „la sau în apropierea locurilor de distribuție G.H.F.” pe 1 iunie și a negat orice reportaj referitor la răniți sau decese în timpul activităților sale de la începutul inițiativei.
Mulți copii printre victime
Victoria Rose a publicat pe Instagram frecvent videoclipuri grafice și emoționante cu pacienți care sufereau de leziuni sever deformante. „Oamenii trebuie să vadă ceea ce se întâmplă”, a afirmat ea. Într-un clip din 23 mai, ea îl prezintă pe Hatem, un copil de 3 ani, aproape complet bandajat, având o arsură de 35%.
Rose a ajuns prima dată în Gaza în 2019. În calitate de chirurg principal pentru traume de chirurgie plastică la King’s College Hospital din Londra, ea a fost inspirată de Dr. Graeme Groom să se alăture organizației caritabile Ideals, care pregătește chirurgi în teritoriu. După bombardamentele israeliene din urma atacurilor din 7 octombrie, a rămas în contact cu un medic local, Ahmed El Mokhallalati.
El Mokhallalati îi trimitea frecvent mesaje cu cereri de ajutor pentru pacienți suferind de cancer, dar a început să-i trimită imagini cu copii care necesitau amputații, întrebând ce ar trebui să facă.
Astfel, Rose a decis să revină pentru a ajuta și a călătorit în Gaza în martie 2024, din nou în august și ultima dată în mai. În medie, a tratat 10 pacienți pe zi în recenta sa vizită, aproximativ 60% dintre aceștia fiind copii.
Condițiile sanitare precare și malnutriția au agravat ratele de supraviețuire ale pacienților. Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra unei „probabilități din ce în ce mai mari de foamete” în luna iunie, după o blocadă de două luni a ajutoarelor din partea Israelului.
Victoria Rose a părăsit Gaza pe 3 iunie. Întrebată cum se simte să revină în Londra, ea a spus: „Sunt un pic... Nu sunt șocată. Totuși, sunt încă aici.”
Discuțiile între oficiali din Israel și Hamas la Doha vizau încetarea conflictului, dar nu s-au ajuns la un acord cu privire la termenii schimbului de ostatici din Gaza.
După atacul din 7 octombrie 2023, care a dus la uciderea a aproximativ 1.200 de persoane și la capturarea a 251 de ostatici, Ministerul Sănătății din Gaza raportase peste 57.000 de decese cauzate de ofensivele israeliene, număr care include și mii de copii.