Impactul șocant al morții ministrului Transporturilor din Rusia, recent demis de Vladimir Putin, asupra elitei naționale

Comentatoarea rusă Tatiana Stanovaia a subliniat, prin cuvintele sale, că „în viitor, sistemul va fi pregătit să sacrifice personalități din ce în ce mai influente”, conform AFP.
Tragica sinucidere a ministrului transporturilor din Rusia, survenită la câteva ore după ce a fost demis de către președintele Vladimir Putin, a zguduit elita țării, în contextul speculațiilor privind o posibilă arestare pentru corupție.
Un număr de sute de persoane, inclusiv miniștri și oficiali guvernamentali, au onorat joi memoria lui Roman Starovoit, trecut pe ultimul drum.
Acesta a fost descoperit decedat în vehiculul său luni, la scurt timp după demisia sa de la minister, iar anchetatorii au indicat că a decedat prin împușcare.
Informații din presa rusă sugerează că Starovoit se afla sub anchetă pentru corupție și se specula că ar fi urmat să fie arestat în zilele următoare.
Rolul de țap ispășitor atribuit lui Starovoit
În perioada de cinci ani în care a fost guvernator al regiunii Kursk, Starovoit a fost promovat în Moscova cu câteva luni înainte ca trupele ucrainene să captureze zone extinse din această regiune.
Succesorul său a fost reținut în primăvara acestui an pentru deturarea fondurilor menite să întărească fortificațiile care au cedat cu ușurință în fața atacurilor ucrainene – o situație umilitoare pentru armata rusă.
Comentatorul politic Andrei Perțev a declarat pentru AFP că „au încercat să-l facă țap ispășitor, întrucât incursiunea s-a petrecut în principal din cauza deficitului de soldați care să apere granița, dar e mai ușor să blamezi un funcționar civil.
Reguli învechite și contextul actual
Cazul Starovoit face parte dintr-o campanie mai amplă împotriva oficialilor acuzați de îmbogățire pe seama armatei, în urma ofensivelor în Ucraina, o inițiativă a Kremlinului care a depășit regulile anterioare.
„Anterior, existau reguli și toată lumea știa că, odată ce ajungeai sus, nimeni nu te mai deranja”, a afirmat Perțev.
„Aceste garanții nu mai sunt valabile acum”, a subliniat el.
Semnele că Starovoit a căzut în dizgrație sunt evidente, având în vedere că Putin nu a comentat public despre moartea sa.
Când a fost întrebat despre posibila sa participare la ceremonia funerară de la Moscova, purtătorul de cuvânt al președintelui a menționat că „Președintele are un program de lucru diferit astăzi”.
Modificări provocate de conflictul din Ucraina
Deși Vladimir Putin a criticat constant corupția pe parcursul celor 25 de ani de la preluarea puterii, criticii afirmă că guvernarea sa a fost adesea marcată de corupție sistemică.
Reținerile celor din vârful puterii au fost, de obicei, folosite ca mișcări împotriva rivalilor sau rezultatul conflictelor interne dintre diferite grupuri de putere.
Totuși, actuala ofensivă asupra Ucrainei a modificat această dinamică.
Potrivit analistei Tatiana Stanovaia, „ceva în cadrul sistemului a început să funcționeze complet diferit”, scriind pe site-ul Carnegie Politika, care analizează politica rusă și eurasiatică.
De precizat că Carnegie Endowment for International Peace, care susține Carnegie Politika, este interzis în Rusia.
„Orice fapă sau inacțiune percepută de autorități ca sporind vulnerabilitatea statului în fața acțiunilor inamice trebuie sancționată fără milă”, a adăugat Stanovaia.
Un climat de frică fără precedent
Nina Hrușceva, profesoară la The New School din New York, a remarcat că sinuciderea aparentă a lui Starovoit a relevat o stare de „frică” în rândul elitei ruse.
Conform spuselor sale, atmosfera actuală face imposibilă ieșirea din vârfurile ierarhiei.
„Este o situație pe care nu am văzut-o din 1953”, a adăugat Hrușceva, referindu-se la execuția unui apropiat al lui Iosif Stalin.
Pentru Kremlin, campania din Ucraina este văzută ca un „război sfânt” care a reconfigurat regulile în ceea ce privește loialitatea și serviciul.
„În timpul unui război sfânt, nu ai voie să furi, trebuie să lucrezi neabătut pentru a asigura resursele necesare”, a conchis Stanovaia.
Această atmosferă a generat un „sentiment de disperare” în rândul oficialităților de la Moscova, care este puțin probabil să se diminueze, conform prognozelor ei.
„În viitor, sistemul va continua să sacrifice personalități din ce în ce mai influente”, a adăugat Stanovaia.