Grecia suspendă temporar procesarea cererilor de azil pentru migranții din Africa de Nord: „Nu suntem o poartă de acces deschisă” / Critici din opoziție

Grecia suspendă temporar procesarea cererilor de azil pentru migranții din Africa de Nord: „Nu suntem o poartă de acces deschisă” / Critici din opoziție
Migranți din Libia în portul Lavrio, Grecia. FOTO: NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noua lege va permite autorităților să repatrieze rapid migranții fără a efectua un proces de identificare prealabil, conform Reuters.

Parlamentarii greci au votat vineri pentru o suspendare temporară a procesării cererilor de azil pentru migranții care sosesc pe cale maritimă din Africa de Nord, în scopul de a diminua fluxul acestora către sudul Europei, măsură considerată ilegală de organizațiile pentru drepturile omului și partidele de opoziție.

Această interdicție apare în contextul creșterii numărului de migranți care ajung pe insula Creta și în urma anulării negocierilor cu guvernul libian din Benghazi destinate să limiteze fluxurile.

Aceasta reprezintă o întărire a politicii de migrație a Greciei sub guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, care a construit un gard la frontierele terestre nordice și a sporit patrulele maritime după preluarea puterii în 2019.

Organizațiile pentru drepturile omului susțin că Grecia respinge forțat solicitanții de azil la frontierele sale maritime și terestre.

În acest an, agenția europeană pentru frontiere externe a deschis 12 cazuri privind posibile încălcări ale drepturilor omului comise de Grecia.

Guvernul român respinge aceste acuzații.

Impactul deciziei

Legea, care a trecut cu 177 de voturi pentru și 74 împotrivă, suspendă procesarea cererilor de azil timp de cel puțin trei luni și permite autorităților să repatrieze rapid migranții fără o identificare prealabilă.

„Confruntați cu o creștere bruscă a sosirilor ilegale pe mare din Africa de Nord, în special din Libia în Creta, am luat decizia dificilă, dar necesară, de a suspenda temporar examinarea cererilor de azil”, a declarat Mitsotakis, conform biroului său, pentru publicația germană Bild.

„Grecia nu poate fi o poartă de acces în Europa deschisă tuturor”, a adăugat el.

Critici asupra interdicției

Grecia a fost afectată puternic de criza migrației din 2015-2016, când sute de mii de migranți din Orientul Mijlociu, Asia și Africa au traversat teritoriul său în căutarea altor destinații europene.

De atunci, fluxurile de migranți s-au redus semnificativ. Deși există date despre o creștere a sosirilor pe insulele Creta și Gavdos, sosirile pe mare în întreaga țară au scăzut cu 5,5%, ajungând la 17.000 în prima jumătate a acestui an, conform datelor ONU.

Organizațiile pentru drepturile omului și partidele de opoziție critică interdicția aprobată de parlament ca fiind o încălcare a drepturilor fundamentale.

„Căutarea unui refugiu este un drept uman; a împiedica oamenii să facă acest lucru este atât ilegal, cât și inuman,” a declarat Martha Roussou, consilieră pentru advocacy a organizației IRC.

Situația din Creta

Mii de migranți ilegali au fost salvați de paza de coastă greacă în jurul Cretei în ultimile zile, conform guvernului de la Atena. Mulți dintre aceștia, inclusiv copii, au fost adăpostiți temporar într-un centru expozițional din Agyia, lângă Chania, în condiții de căldură extremă.

Imaginile difuzate de Reuters vineri arătau un migrant care s-a prăbușit și a fost scos din adăpost pe o targă.

Creta nu are o structură organizată pentru primirea migranților. Guvernul a anunțat planuri pentru construcția unui spațiu dedicat migranților, dar industria turistică locală se teme că acest lucru ar putea afecta reputația insulei.

„Povara este prea mare și trebuie găsite soluții coordonate la nivel central”, a afirmat George Tsapakos, viceguvernator al Cretei.

Recomandari
Show Cookie Preferences