Previziuni privind o contracție a PIB-ului între -0,6% și -1,4% în acest an, iar inflația ar putea ajunge la 10%, afirmă economistul șef al unei bănci.

Conform unui raport transmis vineri investitorilor, având în vedere impactul măsurilor de consolidare fiscală și incertitudinile crescânde, se estimează o scădere a PIB-ului în acest an, situată între -0,6% și -1,4%.
Economiștii subliniază riscul tot mai mare al recesiunii, iar indicatorii economici au înregistrat deteriorări semnificative în primul trimestru, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
„În T1 2025, valoarea adăugată brută a suferit o contracție, în condițiile în care contribuția pozitivă din sectorul construcțiilor nu a compensat slăbiciunea generalizată în subsectoarele de servicii și industrie. De asemenea, comerțul cu amănuntul, turismul și transporturile au înregistrat o scădere, neputând menține un trend pozitiv în primele trei luni ale anului”, se arată în raportul elaborat de echipa de cercetare de la BRD, formată din Florian Libocor, Laura Simion, Ioan Mincu și Andrei Bondoc.
Consumul gospodăriilor a fost revizuit pe o tendință descendentă semnificativă (+0,9% față de +2,3%), iar impactul său asupra creșterii economice s-a redus de la +1,8 puncte procentuale la +0,7 puncte procentuale.
Contribuția pozitivă a variației stocurilor (+1,5 puncte procentuale, o creștere față de estimarea anterioară de +1,0 puncte procentuale) ar putea indica o cerere supraestimată și o posibilă încetinire a producției în viitor. Variația stocurilor reflectă modificarea cantității și valorii materiilor prime, materialelor și mărfurilor dintre începutul și sfârșitul unei perioade contabile, iar o variație pozitivă sugerează producția sau achiziționarea mai multor bunuri decât s-au vândut.
O creștere semnificativă a inflației preconizată în a doua jumătate a anului.
Pentru semestrul II din 2025, se estimează o creștere semnificativă a inflației, influențată de variabilele fiscale, conform analizei economiștilor.
Aceștia aduc în discuție patru motive pentru estimările lor:
- expirarea plafonării prețurilor la energia electrică, programată pentru 30 iunie,
- majorarea cotelor de TVA și a accizelor începând cu 1 august,
- evoluția tarifelor comerciale din SUA, cu termenul limită stabilit tot pe 1 august,
- terminarea plafonării adaosurilor comerciale pentru mai multe produse alimentare esențiale pe 30 septembrie.
Mai mult, economiștii de la BRD avertizează cu privire la riscurile asociate fluctuațiilor cursului de schimb (în special în cazul unei retrogradări a ratingului) și la prețurile materiei prime.
Previziunea lor sugerează că inflația va fi cuprinsă între 7,0% – 8,0% în trimestrul 3 din 2025, cu șanse mari de a atinge limita superioară a acestui interval spre finalul trimestrului.
În trimestrul 4 din 2025, în cel mai optimist scenariu, inflația se va stabiliza în acest interval, dar, în cazul în care riscurile crescute se concretizează, este posibil ca inflația să atingă 9%-10% până la sfârșitul anului.