Cea mai scurtă zi din istoria recentă a Pământului: opiniile oamenilor de știință

Cea mai scurtă zi din istoria recentă a Pământului: opiniile oamenilor de știință
Răsărit deasupra Pământului. Foto: Canities / Shutterstock

Un eveniment remarcabil a avut loc ieri, când Pământul a înregistrat cea mai scurtă zi măsurată de la introducerea ceasurilor atomice, conform BBC Sky at Night Magazine și The Independent.

Conform Agențiilor internaționale de cronometrare, inclusiv Serviciul Internațional de Rotație Terestră și Sisteme de Referință, pe 9 iulie 2025, planeta noastră a completat o rotație cu aproximativ 1,3-1,6 milisecunde mai rapid decât norma de 24 de ore, echivalentul a 86.400 de secunde, stabilind un nou record.

Deși ne place să credem că durata zilei – timpul necesar Pământului pentru a se roti complet în jurul axei sale – este constantă, rotația Pământului poate varia.

O zi, adică o rotație completă, poate fi, uneori, cu o milisecundă sau chiar cu o fracțiune de milisecundă mai scurtă sau mai lungă decât durata medie a unei zile.

Cercetările nu au identificat o cauză comună pentru această viteză crescută

Cercetătorii de la Serviciul Internațional pentru Rotația Pământului și Sistemele de Referință sugerează că accelerarea ar putea fi rezultatul unei schimbări subtile în alinierea orbitală a Lunii, care a început să orbiteze mai departe de ecuatorul Pământului, reducând efectul de „frânare mareică” ce încetinește în mod obișnuit rotația terestră.

Alți specialiști, precum astronomul Leonid Zotov de la Universitatea de Stat din Moscova, consideră că explicația pentru această accelerare rămâne inexplicabilă.

„Majoritatea cercetătorilor cred că făcut este ceva ce provine din interiorul Pământului. Modelele oceanice și atmosferice nu pot explica această accelerare semnificativă”, a afirmat el pentru Timeanddate.com.

Această creștere a vitezei de rotație marchează a șasea apariție a unor zile neobișnuit de rapide din 2020, iar evenimente similare sunt anticipate pe 22 iulie și 5 august. Oamenii de știință au observat aceste creșteri surprinzătoare începând cu anul 2020.

Ca urmare a acestei ușoare variații, Serviciul Internațional de Rotație Terestră și Sisteme de Referință ia în considerare posibilitatea implementării unei secunde negative, prin care Timpul Universal Coordonat ar putea fi redus cu o secundă pentru a alinia ceasurile cu rotația Pământului. O astfel de ajustare nu a avut loc până acum, dar tendința actuală ar putea necesita o corectare în jurul anului 2029.

Recomandari
Show Cookie Preferences