Problema prețului energiei în România: Austria sub observația Comisiei Europene

Consumatorii mari de energie din România, Bulgaria și Grecia au adresat o scrisoare vicepreședintelui Comisiei Europene, comisarului european pentru Energie, și miniștrilor de resort din aceste trei națiuni. Aceștia cer implicarea instituțiilor europene pentru a implementa măsuri de sprijin menite să reducă costurile energiei în sud-estul Europei, fiind susținuți de ideea că Austria este principalul responsabil pentru creșterea prețurilor.
Conform scrisorii, organizațiile reprezentative ale consumatorilor de energie din aceste țări subliniază că industriile energointensive depind de prețuri competitive pentru a-și menține competitivitatea pe piețele interne și internaționale, precum și pentru a oferi produse la prețuri accesibile, conform publicației elene Energy Press.
Aceste companii acuză Austria că profită de prevederile legislației UE pentru a obține scutiri de la obligația de a permite circulația liberă a energiei prin interconexiunile sale internaționale, având astfel un avantaj discriminatoriu față de țările din Europa de Sud-Est.
Regiunea sud-est europeană se confruntă cu disparități semnificative de preț în raport cu Europa Centrală, din cauza unei interconectări insuficiente între Austria și statele din est, ceea ce afectează grav România, Bulgaria și Grecia.
Operatorul de sistem austriac APG a solicitat o derogare de la articolul 16(8) din Regulamentul 2019/943, care reglementează capacitatea interconectorilor. Această reglementare prevede ca măsurile interne nu ar trebui să limiteze capacitatea de interconectare disponibilă pe piață. Potrivit acestei reglementări, cel puțin 70% din capacitatea de transport transfrontalier ar trebui să fie disponibilă în conformitate cu normele de siguranță operațională.
Deși APG beneficiază de această derogare din 2020, nu există dovezi concrete că Austria a implementat soluții pentru a îmbunătăți fluxurile de energie dinspre și către Ungaria.
„Această situație afectează grav companiile din sud-estul Europei. În mod repetat, în perioadele de vârf, capacitatea pe ruta Austria–Ungaria este redusă la 0 MW, ceea ce duce la creșteri de preț și provoacă discriminare pe piețele din România, Bulgaria și Ungaria. Aceasta contravine principiilor unei piețe unice europene și lezează competitivitatea industriei energointensive din regiune”, se arată în scrisoare.
Asociațiile consumatorilor de energie solicită Comisiei Europene să creeze un mecanism temporar de sprijin pentru a ajuta industria energofagă din sud-estul Europei, până la eliminarea obstacolelor care afectează funcționarea pieței.
De asemenea, companiile cer accelerarea modernizării rețelelor electrice de 400 kV din Austria și din apropierea graniței cu Ungaria, proiecte ce ar trebui considerate de interes comun pentru Uniunea Europeană.
Se cere, de asemenea, implicarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie (ACER) împreună cu Comisia Europeană pentru a preveni abuzurile legate de derogări și a asigura o piață echitabilă și funcțională pentru toate statele membre.
Fostul ministru al Energiei: Lipsa solidarității în cadrul UE
Această situație nu este una recentă. Miniștrii Energiei din cele trei țări au semnalat în mod constant, la Bruxelles, problema lipsei interconectărilor între Austria și vecinii săi.
„Am discutat cu omologii mei din Bulgaria și Grecia și am convenit asupra unei abordări comune în fața Comisiei Europene referitoare la problema prețului ridicat al energiei din această regiune. Este evident că piața unică europeană a suferit o deconectare”, a declarat în septembrie 2024, Sebastian Burduja, ministrul Energiei la acea vreme.
Acesta a subliniat că principala cauză a acestei situații sunt congestiile din rețea, care s-au acutizat în zona centrală a Europei, în special pe rutele dintre Austria și Ungaria, unde capacitatea de interconectare este limitată.
„Este esențial ca, în cadrul UE, să acționăm unitari, atât în momentele dificile, cât și în cele favorabile, dar ceea ce se întâmplă acum nu reflectă solidaritatea necesară”, a adăugat ministrul.
Sursa foto: Dreamstime