Bruxellesul ia în considerare o schimbare semnificativă, care va lega fondurile UE de respectarea normelor democratice

Bruxellesul ia în considerare o schimbare semnificativă, care va lega fondurile UE de respectarea normelor democratice
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, ține un discurs, în timp ce Viktor Orban, premierul Ungariei, poate fi văzut în fundal. FOTO: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

Această propunere se referă la bugetul UE pentru intervalul 2028-2034 și vine în urma susținerii din partea mai multor state membre care au cerut o legătură mai strânsă între statul de drept și finanțarea europeană, conform informațiilor oferite de Politico.

Comisia Europeană intenționează să întărească măsurile împotriva țărilor care nu respectă normele democratice, stabilind condiții stricte pentru accesarea fondurilor UE.

Aceasta implică faptul că guvernele care nu respectă standardele UE în privința statului de drept, cum ar fi prin limitarea libertății judiciare și a presei, s-ar putea confrunta cu pierderi de miliarde de euro din bugetul centralizat al Uniunii.

Ungaria, sub conducerea lui Viktor Orbán, este o dintre națiunile afectate de această situație.

Propunerea bugetară pentru perioada 2028-2034, care va fi prezentată miercuri următoare, va extinde raportul dintre finanțarea UE și starea democrației, conform unui document consultat de Politico.

Până acum, doar o parte din bugetul total de 1,2 trilioane de euro era legată de astfel de criterii.

Tensiuni cu Budapesta

Această măsură ar putea intensifica conflictul dintre Comisia Europeană și premierul ungar Viktor Orbán, care se află într-o poziție vulnerabilă și ar putea pierde puterea în cadrul alegerilor din 2026.

Orbán a avut un istoric complicat cu oficialii europeni și cu mulți dintre omologii săi, care au criticat ceea ce consideră a fi o guvernare autoritară și favorabilă Rusiei.

Deși UE a aplicat deja sancțiuni împotriva Ungariei și a suspendat o parte din fonduri – Orbán a complicat lucrurile, amenințând că va bloca măsurile împotriva Moscovei – bugetul următor va include un sistem simplificat de condiționalitate pentru toate fondurile UE oferite statelor membre.

Sprijin din partea altor state UE pentru condiționarea fondurilor

Mai multe țări din Uniunea Europeană au susținut idea de a întări legătura dintre statul de drept și finanțarea europeană în documentele trimise Comisiei înainte de propunerea de buget.

Odată publicată această propunere, vor începe negocierile între guverne, un proces prevăzut a fi laborios și care nu se va finaliza, probabil, înainte de 2027.

„Regulamentele privind condiționalitatea ar trebui să se aplice tuturor fondurilor UE”, a menționat Finlanda într-un document de poziție legat de noul buget.

Ungaria a reacționat, susținând că aceste norme permit aplicarea unei presiuni politice arbitrare pe teme care nu au legătură cu protecția bugetului Uniunii.

Slovacia, care a fost de asemenea criticată pentru probleme legate de statul de drept, a susținut aceste puncte în propriul document.

Contextul alegerilor din Ungaria

Ungaria a pierdut deja 18 miliarde de euro, fonduri suspendate din cauza încălcării legislației europene în anii anteriori.

Orbán, care își desfășoară campania pe o platformă anti-UE, este puțin probabil să acționeze rapid pentru a recupera aceste plăți înainte de alegerile din primăvara anului viitor.

Conform unui diplomat din UE citat de Politico, Comisia își folosește avantajele pe fondul instabilității interne a lui Orbán – care se află în spatele rivalului său conservator pro-UE, Péter Magyar, în sondaje – pentru a înăspri normele.

Având în vedere că statele membre vor vota asupra noilor norme abia după 2027, este posibil ca Orbán să nu mai fie în funcție până la aprobarea bugetului.

Funcționarii Comisiei sunt optimiști că un guvern sub conducerea lui Magyar va repara relațiile cu Bruxellesul și va implementa reformele necesare pentru a obține fondurile suspendate.

Conform propunerilor, bugetul ar include o legătură directă între încălcarea statului de drept de către un guvern și fondurile suspendate, conform unui oficial al UE.

Aceasta înseamnă că, deși subvențiile pentru agricultori nu vor fi afectate de tendințele autoritare ale unui guvern, un program precum Erasmus ar putea avea de suferit în cazul unor încălcări ale libertății academice.

Sprijinirea societății civile

Comisia își propune să îl mențină pe fluxul de finanțare către beneficiarii fondurilor UE, inclusiv ONG-uri sau universități, indiferent de conformitatea unui guvern cu normele statului de drept.

Conceptul central este că societatea civilă nu ar trebui să suporte urmările greșelilor unui lider.

Grupul Renew din Parlamentul European dorește chiar o amploare mai mare, susținând transferul direct al fondurilor UE suspendate către societatea civilă, eludând concret guvernul central.

Acest sistem propus, cunoscut sub denumirea de „condiționalitate inteligentă”, ar reprezenta o schimbare față de normele actuale, în care fondurile suspendate sunt redistribuite colectiv țărilor membre ale UE după expirare.

„Am stabilit condiții clare: fără finanțare din UE pentru autocrați, dar sprijin continuu pentru societatea civilă”, a declarat Valérie Hayer, președinta Renew. „Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a angajat în acest sens. Acum depinde de ea să își respecte promisiunea”, a adăugat aceasta.

Totuși, „condiționalitatea inteligentă” a fost criticată, fiind considerată ca o reducere a motivației pentru guvernele naționale să implementeze reformele necesare.

Comisarii ar trebui să abordeze această problemă în cadrul discuțiilor de urgență programate pentru weekend în legătură cu bugetul.

Recomandari
Show Cookie Preferences