Militanții kurzi își propun o integrare în politica Turciei, după decenii de conflict

Reprezentanții Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) intenționează să revină în Turcia și să participe la procesul politic democratic, a declarat pentru AFP un lider al organizației, vineri, după ce combatanții au început să își dezvăluie armele în cadrul unei ceremonii desfășurate în Irak.
Într-un interviu acordat AFP, Bese Hozat, unul dintre principalele figuri ale grupării militante, a atras atenția asupra riscurilor pe care le comportă procesul de pace, subliniind că viitorul acestuia depinde de eliberarea fondatorului PKK, Abdullah Öcalan, aflat în detenție.
Bese Hozat a declarat că Turcia trebuie să implementeze reforme rapide pentru a facilita întoarcerea combatanților PKK în condiții de siguranță, fără teama de a fi urmăriți penal sau omorâți, după decenii de insurgență împotriva statului.
„Statul turc trebuie să ne confere dreptul de a participa activ în procesul politic democratic… Suntem pregătiți să ne implicăm în politica din Turcia”, a afirmat Hozat.
„Am decis în mod unitar să renunțăm la violență și să continuăm lupta pentru democrație prin metode politice legale”, a adăugat ea.
Totuși, lidera PKK a subliniat că transformată organizațional de la acțiuni armate către abordări democratice, succesul acestui proces depinde de eliberarea lui Öcalan, cunoscut de susținători ca „Apo”.
Öcalan ispășește o condamnare pe viață la închisoare în penitenciarul de pe insula Imrali, din apropierea Istanbulului, începând cu anul 1999.
„Asigurarea libertății fizice a liderului Apo, prin garanții legale, este vitală… el trebuie să aibă libertatea de a conduce și gestiona acest proces. Aceasta este principala noastră condiție și solicitare”, a afirmat Bese Hozat.
„Fără această evoluție, este foarte puțin probabil ca eforturile să continue cu succes”, a adăugat lidera PKK.
PKK a cerut periodic eliberarea lui Öcalan, deși recent acesta a remarcat că libertatea sa personală nu constituie o preocupare de prim ordin.
Un oficial turc de rang înalt a menționat, sub protecția anonimatului, că desființarea PKK face parte dintr-un plan mai amplu pe cinci etape către o pace durabilă. Potrivit acestuia, pașii următori includ reintegrarea foștilor combatanți în societate, stabilirea unor mecanisme legale pentru întoarcerea lor și asigurarea justiției, responsabilității și stabilității.