Armata Columbiei a atacat un cartels puternic din țară. „A provocat o alunecare de teren”

Armata Columbiei a atacat un cartels puternic din țară. „A provocat o alunecare de teren”
Militari ai armatei columbiene, în El Tambo, în iunie 2025. Credit: Colombian Army / AFP / Profimedia

Vineri, oficialii au anunțat că un bombardament militar efectuat asupra unui avanpost al influentului cartel de droguri Clan del Golf din Columbia a dus la decesul a trei membri ai grupului, în timp ce țara continuă să se confrunte cu cele mai severe violențe din ultimele decenii, conform AFP.

Atacul aerian, realizat joi în Antioquia, un departament situat în nord-vestul Columbiei, s-a desfășurat în cadrul eforturilor forțelor de securitate împotriva cartelului, care numără aproximativ 7.500 de membri, în contextul unor recorduri alarmante în producția de cocaină.

Columbia rămâne cel mai mare producător mondial de droguri.

Operațiunea a avut ca rezultat, până acum, trei morți și o capturare, a declarat ministrul pentru securitate, Luis Eduardo Martinez, pentru Blu Radio.

„Atacul aerian a provocat o alunecare de teren, iar se estimează că este posibil să existe cadavre sub dărâmături,” a adăugat oficialul.

Aceasta este cea de-a patra operațiune militară de acest tip contra Clanului din Golf în Antioquia în acest an. Ministrul apărării, Pedro Sanchez, a raportat că, în total, între 30 și 40 de membri ai cartelului au fost „neutralizați”.

Regiuni din Columbia sub controlul grupărilor armate

Președintele de stânga, Gustavo Petro, a preluat mandatul în 2022 și s-a angajat să ajungă la „pacea totală” după decenii de conflicte, reluând dialogurile de pace cu diverse grupări armate, dar majoritatea acestor negocieri au eșuat.

După semnarea acordului din 2016, care a dus la dezarmarea celei mai mari facțiuni rebele din țară, Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), Columbia a experimentat aproape un deceniu de pace relativă.

Totuși, anumite teritorii rămân sub controlul diverselor gherile de extremă stânga, paramilitari de dreapta și carteluri de droguri care luptă pentru dominarea producției de narcotice, minerit ilegal și rutele de trafic.

Recent, ministrul apărării a lansat o serie de raiduri împotriva acestor grupări armate, inclusiv operațiuni aeriene.

Unii analiști sugerează că aceste măsuri ar putea fi un răspuns la presiunea din partea SUA, unde președintele Trump va decide în septembrie dacă va reînnoi statutul de aliat al Columbiei în lupta împotriva drogurilor.

În acest context, este în joc o sumă considerabilă de bani destinat ajutoarelor militare.

Petro și Trump au avut frecvent controverse legate de deportările migranților, tarifele vamale și, recent, acuzațiile privind un complot de extremă dreapta din SUA pentru a-l destitui pe președintele columbian.

Recomandari
Show Cookie Preferences