Hotărârea importanță a justiției americane în cazul principalului suspect al atentatelor din 11 septembrie 2001

Hotărârea importanță a justiției americane în cazul principalului suspect al atentatelor din 11 septembrie 2001
Khalid Sheikh Mohammed, Foto: Agerpres/AP

O curte de apel din Statele Unite a anulat vineri acordul de recunoaștere a vinovăției convenit cu Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie 2001, care ar fi exclus pedeapsa capitală și ar fi contribuit la finalizarea unei lungi dispute legale, conform AFP.

Acest acord a generat nemulțumire printre familiile victimelor, iar fostul secretar al apărării, Lloyd Austin, a făcut demersuri anul trecut pentru anularea acestuia, subliniind că atât victimele, cât și opinia publică americană merită să vadă pe inculpați aduși în fața justiției.

Judecătoarele Patricia Millett și Neomi Rao au declarat că Austin „a acționat în limitele autorității sale legale și nu contestăm judecata sa.”

Acordurile de recunoaștere a vinovăției care au fost încheiate cu Mohammed și doi presupusi complici – Walid bin Attash și Mustafa al-Hawsawi – au fost anunțate în iulie 2024.

Acest anunț părea să deschidă calea pentru soluționarea cazurilor, după mulți ani în care acestea au fost blocate de manevrele premergătoare procesului, în timp ce inculpații erau reținuți în baza militară de la Guantanamo Bay.

Totuși, Lloyd Austin a retractat acordurile la două zile după anunțare, afirmând că responsabilitatea ar trebui să îi aparțină lui, dat fiind impactul său semnificativ.

El a explicat ulterior jurnaliștilor că „familiile victimelor, trupele noastre și opinia publică americană merită șansa de a asista la un proces desfășurat de comisia militară în această situație.”

Un judecător militar a stabilit în luna noiembrie că acordurile sunt valabile și implică obligații legale, dar guvernul a contestat această decizie.

O mare parte din disputele legale referitoare la inculpații din atentatele din 11 septembrie 2001 s-au concentrat pe întrebările privind posibilitatea de a avea un proces corect, având în vedere tortura suferită de aceștia din partea Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, o problemă delicată pe care acordurile de recunoaștere a vinovăției au evitat-o.

Khalid Sheikh Mohammed a afirmat că a coordonat atentatele din 2001 „de la A la Z”

Considerat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda de la acea vreme, Mohammed a fost capturat în Pakistan în martie 2003. Ulterior, a fost reținut timp de trei ani în închisori secrete ale CIA înainte de a fi transferat la Guantanamo în 2006.

Mohammed, inginer de profesie – care a recunoscut că a orchestrate atacurile din 11 septembrie „în întregime” – a fost implicat în numeroase comploturi semnificative împotriva Statelor Unite, avându-și și studii universitare în SUA.

Statele Unite au folosit centrul de reținere din Golful Guantanamo, o bază navală izolată pe coasta de sud-est a Cubei, pentru a-i închide pe militanții capturați în timpul războiului contra terorismului post-11 septembrie 2001, pentru a-i împiedica să își revendice drepturile sub legislația americană.

În perioadele de vârf, centrul a găzduit aproximativ 800 de prizonieri, dar numărul acestora a scăzut treptat, rămânând doar o mică parte din aceștia.

Recomandari
Show Cookie Preferences