Statele Unite intenționează să crească milioane de muște pentru a le arunca din avion. Aflați motivele

Aruncarea din avion a milioanelor de muște poate părea o idee ciudată, însă specialiștii susțin că un astfel de atac ar putea reprezenta o soluție eficientă pentru industria zootehnică în fața unei amenințări carnivore ce se apropie rapid de granițele de sud-vest ale Statelor Unite, conform unei analize de la CNN.
O criză provocată de viermii-șurub (New World screwworms) – larvele unei specii de muscă care se dezvoltă în rănile animalelor cu sânge cald, provocându-le astfel suferințe severe – se extinde în America Centrală începând din primele luni ale anului 2023, cu cazuri confirmate în Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize și El Salvador. Majoritatea acestor țări nu au mai întâlnit o astfel de problemă în ultimii 20 de ani.
Specia a ajuns în sudul Mexicului în noiembrie, generând preocupări în rândul oficialilor din sectorul agricol american și determinând restricții asupra comerțului cu bovine și cai în zona de frontieră.
Aceasta nu este prima oară când Statele Unite trebuie să facă față unor insecte invazive de acest gen. În anii 1960 și 1970, SUA au reușit să elimine aproape complet populațiile de viermi din Lumea Nouă prin reproducerea și eliberarea în sălbăticie a masculilor sterilizați din această specie.
Metoda, bazată pe combaterea muștelor prin reproducerile lor, a dus la o diminuare semnificativă a populațiilor acestor dăunători, împiedicându-le astfel reproducerea. Eliberarea muștelor sterile este un instrument esențial în lupta împotriva acestui tip de insecte.
Pe măsură ce infestările avansează spre nord, oficialii speră că această strategie își va dovedi din nou eficiența.
Totuși, în prezent, o singură unitate din Panama este responsabilă pentru creșterea viermilor-șurub sterilizați care vor fi distribuiți, iar pentru a reduce răspândirea epidemiei, este necesară reproducerea a sute de milioane de muște sterile, conform unei scrisori din 17 iunie semnată de un grup de parlamentari americani.
Instalație de producție a muștelor la granița SUA-Mexic
În ziua următoare, Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat planurile de a înființa o „fabrică de muște” într-un oraș de lângă granița între Texas și Mexic. Totuși, procesul de combatere a viermilor-șurub ar putea dura și nu va fi deloc ieftin.
Guvernul mexican a anunțat pe 7 iulie că a demarat lucrările la o instalație de 51 de milioane de dolari în sudul țării, parte dintr-un demers comun pentru a lupta împotriva viermilor-șurub, care au avut un impact negativ asupra exporturilor de bovine din Mexic către Statele Unite.
Ministerul Agriculturii din Mexic a specificat în comunicatul său că fabrica, un proiect colaborativ cu Statele Unite, va produce 100 de milioane de muște sterile pe săptămână după ce va fi finalizată în prima jumătate a anului 2026.
Statele Unite, principalul partener comercial al Mexicului, va suporta 21 de milioane de dolari din costuri, în timp ce Mexicul va aloca 30 de milioane de dolari, conform anunțului.
Pe 11 mai, SUA au suspendat importurile de anumite animale, inclusiv bovine, din Mexic, din cauza răspândirii viermilor care au fost eradicati pe teritoriul american de câteva decenii.
La 30 iunie, Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat redeschiderea graduală a importurilor de bovine, bizoni și cai din Mexic, cu punctele de comerț fiind reluate în etape, începând din Douglas, Arizona.
De asemenea, Statele Unite au anunțat intenția de a deschide o instalație de dispersare a muștelor sterile în comitatul Hidalgo, Texas, ca parte a strategiei naționale împotriva viermilor.