Strategiile marilor furnizori de energie după liberalizarea pieței: oferte mai avantajoase pentru clienții noi

Strategiile marilor furnizori de energie după liberalizarea pieței: oferte mai avantajoase pentru clienții noi

După liberalizarea pieței de energie, care a avut loc pe 1 iulie, concurența dintre furnizori s-a intensificat. Această situație, în care consumatorii pot migra de la o companie la alta, i-a determinat pe furnizori să reducă prețurile pentru noile contracte, comparativ cu cele valabile înainte de liberalizare.

Piața de electricitate a fost complet liberalizată pe 1 iulie. Anterior, consumatorii cu un consum redus plăteau un tarif maxim de 0,68 lei pe kWh, cei cu consum mediu 0,8 lei, iar cei cu consum crescut 1,3 lei/kWh.

În ziua liberalizării, pe 1 iulie, a fost evidențiat un contrast semnificativ între prețul Hidroelectrica, cel mai mic fiind de 1,04 lei, și ofertele altor furnizori tradiționali, ce se ridicau la 1,5 lei/kWh, dublu față de tarifele anterioare.

Conform datelor din comparatorul de prețuri disponibil pe site-ul ANRE, analizate pe 10 iulie, furnizorii tradiționali au redus prețurile pentru contractele recente, sub limita de 1,5 lei.

  • PPC a scăzut prețul de la 1,55 lei/kWh la 1,43 lei pentru noile contracte.
  • Electrica Furnizare a redus din prețuri de la 1,50 lei la 1,42 lei/kWh.
  • E.ON a avut o reducere de la 1,50 la 1,44 lei/kWh.
  • Engie România a scăzut prețul de la 1,44 la 1,41 lei/kWh.
  • Premier Energy, anterior cunoscut ca CEZ România, a menținut prețul la 1,5 lei/kWh.

Nova Power & Gas, o altă companie care și-a ajustat prețurile, se situează pe locul doi în clasamentul celor mai ieftini furnizori, după Hidroelectrica. Consumatorii pot beneficia de un contract cu prețul de 1,27 lei/kWh, în scădere față de 1,30 lei/kWh.

234.000 de consumatori și-au schimbat furnizorul în primele 6 luni ale anului

Președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat într-o conferință de presă, susținută pe 1 iulie, că piața de energie devine una a consumatorilor după liberalizare.

Potrivit acestuia, din începutul anului până pe 1 iulie, peste 234.000 de consumatori au realizat transferuri de la un furnizor la altul, jumătate dintre aceștia apărând doar în luna iunie.

În luna iunie, din totalul de 108.000 de consumatori care au optat pentru un nou furnizor, peste 80.000 au ales același furnizor.

„Reintrăm într-o piață liberă și concurențială, iar începând de astăzi, această piață revine consumatorilor, devenind o piață a opțiunilor pentru aceștia. Faptul că tot mai mulți consumatori de energie electrică aleg să își schimbe furnizorul demonstrează că aceștia au fost educați să aleagă în funcție de cele mai atractive oferte disponibile pe piață”, a declarat președintele ANRE pe 1 iulie.

Recomandari
Show Cookie Preferences