Sondaj INSCOP: Nivelul de încredere al românilor în Vladimir Putin și percepția asupra lui Donald Trump

Conform unei cercetări realizate de Inscop Research între 20 și 26 iunie, 30% dintre români au declarat că au încredere în președintele american Donald Trump.
- Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1150 de persoane, utilizând metoda CATI pentru interviuri telefonice. Marja maximă de eroare admisă este de ± 2.9%, cu un grad de încredere de 95%.
În fruntea clasamentului încrederii în lideri internaționali, conform INSCOP, se află Regele Charles al Marii Britanii, care beneficiază de o încredere mare din partea a 45.5% dintre respondenți, având o notorietate de 90,7%.
Donald Trump ocupă poziția a doua, cu 30,5% încredere, având o notorietate de 96,2%.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, este evaluată de 28,7% dintre respondenți (notorietate 82%), iar Emmanuel Macron, președintele Franței, cu 26,3% (notorietate 85,8%).
În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, 15,6% dintre cei chestionați au încredere destul de multă și foarte multă, având o notorietate de 99,3%.
Încrederea în Putin și Trump printre susținătorii AUR
Regele Charles beneficiază de un nivel ridicat al încrederii în special din partea votanților PNL și USR, bărbaților, celor peste 60 de ani, persoanelor cu studii superioare, locuitorilor din mediul urban mic, precum și angajaților din sectorul privat.
Votanții AUR, bărbații, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, cei cu educație medie, locuitorii din mediul rural și utilizatorii TikTok au încredere în Donald Trump.
Cei care au cea mai mare încredere în Maia Sandu sunt votanții PNL și USR, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București și din urbanul mare.
Emmanuel Macron beneficiază de încredere în special din partea votanților PNL și USR, persoanelor cu educație superioară, locuitorilor din București și din urbanul mare, precum și angajaților din sectorul public.
Categoriile care manifestă cea mai mare încredere în Vladimir Putin sunt votanții AUR, bărbații, persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani și utilizatorii TikTok, conform sondajului INSCOP.
„Datele sugerează o polarizare geopolitică în România, evidențiind o orientare pro-occidentală în centrele urbane și simpatii anti-sistem în rândul unor segmente rurale și tradiționaliste. Aceste grupuri, influențate de retorica electorală a AUR, prezintă un nivel de încredere în Vladimir Putin de două ori mai ridicat comparativ cu media națională, și de trei sau patru ori mai mare față de votanții PSD, PNL și USR,” afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.