Germania nu mai este țara preferată de solicitanții de azil din Europa. Două altele câștigă teren printre migranți

În primele șase luni ale anului 2025, cererile de azil în Germania au înregistrat o diminuare de peste 40% comparativ cu aceeași perioadă din 2024.
Știri din Germania semnalează o scădere puternică a numărului cererilor de azil depuse în primele luni ale lui 2025.
Reducerea drastică a cererilor de azil
Conform ziarului „Welt am Sonntag”, care se bazează pe date noi ale Agenției Europene pentru Azil (SEE), Germania a primit 65.495 de cereri de azil între 1 ianuarie și 30 iunie 2025, ceea ce reprezintă o scădere de 43% față de aceeași perioadă anterior.
Informațiile de la Oficiul Federal German pentru Migrație și Refugiați menționează 61.336 de cereri de azil în Germania în prima jumătate a anului 2025. Această cifră, raportată și de „Die Welt”, este cu 44,9% mai mică decât în anul anterior.
Pentru prima dată în ultimii ani, Germania nu mai ocupă poziția de lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește cererile de azil, aflându-se acum pe locul trei, după Spania (76.020) și Franța (75.428), dar înaintea Italiei (62.534).
Declinul cererilor de azil nu afectează doar Germania. În întreaga Europă (inclusiv Elveția și Norvegia), un raport indică 388.299 de cereri, marcând o scădere de 23% față de prima jumătate a lui 2024.
La începutulanului 2025, majoritatea solicitanților de azil în Europa proveneau din Venezuela (48.413), Afganistan (41.127) și Siria (23.307). Germania rămâne totuși favorizată de naționalități ca Afganistan (22% din cereri), Siria (20%) și Turcia (11%).
„Un succes evident în gestionarea migrației”
Europarlamentara Lena Düpont (CDU), citată de ziarul „Die Welt”, susține că declinul este rezultatul unor măsuri concrete implementate. Acesta rezonează cu efectele sezoniere și cu o colaborare mai bună între statele terțe și agenția europeană de frontieră, Frontex, dar mai ales cu progresele în „acordurile de parteneriat cu țările nord-africane”.
Düpont evidențiază acordurile stabilite între Comisia Europeană și țări precum Tunisia și Egipt. Aceste națiuni pot accesa fonduri și investiții din UE pentru a îmbunătăți sistemele lor de sănătate și educație și pentru a-și întări agențiile de securitate și managementul frontierelor, având ca scop consolidarea economiilor locale și reducerea migrației către Europa.
Ministrul german de Interne, Alexander Dobrindt (CSU), citat în ziarul „Bild”, consideră aceste date drept un „succes evident în gestionarea migrației” de către guvernul german și afirmă că acesta „continuă cu determinare eforturile de a schimba trendul migrației”. Această scădere a cererilor de azil în Germania și Europa coincide cu o intensificare a politicilor de migrație în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene.