Premiul Nobel pentru Medicină: „Este o crimă că un medicament capabil să vindece pe toți nu este accesibil tuturor”

Cercetătorul care a jucat un rol crucial în identificarea unui virus ce a infectat 50 de milioane de oameni și este responsabil pentru 240.000 de decese anual discută într-un interviu cu publicația spaniolă El Pais despre inaccesibilitatea unui medicament revoluționar din cauza prețurilor ridicate practicate de industria farmaceutică.
- România figurează printre statele europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor virale.
„Medicamentele pentru anumite afecțiuni nu sunt dezvoltate deoarece profitul din vânzarea lor nu este suficient de atrăgător”, afirmă Charles Rice, virologul american distins cu premiul Nobel în urmă cu cinci ani pentru contribuția sa la descoperirea virusului hepatitic C, un agent patogen care afectează progresiv ficatul și poate conduce la cancer, în cadrul unui dialog cu jurnalistul Manuel Ansede, cofondator al ziarului El Pais.
Sofosbuvir – soluția destinată afecțiunii
Pe glob, aproximativ 50 de milioane de persoane suferă de hepatită C cronică, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 1 milion de oameni fiind diagnosticați anual.
Din rândul pacienților infectați, 240.000 decedează anual, deși cercetările lui Charles Rice și ale colegilor săi l-au ajutat pe chimistul Michael J. Sofia să dezvolte un tratament în 2007: Sofosbuvir.
După ce a devenit evident că acest medicament avea potențialul de a schimba vieți, compania americană Gilead a achiziționat Pharmasset, firma lui Sofia, pentru sumă de 11 miliarde de dolari.
Costul tratamentului de 84.000 de dolari
În 1989, oamenii de știință Harvey Alter și Michael Houghton au identificat un virus necunoscut la acei pacienți care aveau hepatită după transfuzie de sânge.
Opt ani mai târziu, Charles Rice și echipa sa de la Universitatea Washington din St. Louis au demonstrat că acest virus era responsabil de boală.
„Această descoperire a fost un pas semnificativ în dezvoltarea testelor de sânge și a noilor terapii care au salvat milioane de vieți”, se menționează în declarația Premiului Nobel.
Însă, tratamentul cu sofosbuvir a devenit inaccesibil. Întrebat despre situația din America Latină, unde doar 1% din cei patru milioane de infectați beneficiază de tratament, Rice explică că „prețul practicat de companii era o mare parte din problemă.”
„Când sofosbuvir a fost lansat pe piață acum aproximativ un deceniu, costul pentru un ciclu de tratament era de 84.000 de dolari pe pacient, o sumă exorbitantă, dar compania susținea că dezvoltarea medicamentului a necesitat investiții masive”, adaugă Rice.
„O crimă”
Virologul se întreabă cum stabilesc companiile farmaceutice prețul medicamentelor pentru a-și recupera investițiile și a genera profit.
Rice subliniază că suma de 84.000 de dolari este descurajantă, având în vedere că costurile de producție reale pentru medicament se ridică la doar 100 sau 200 de dolari.
„Este o crimă că există un medicament capabil să vindece întreaga populație, dar nu toată lumea are acces din cauza prețului, printre alte motive”, adaugă Rice.
Conform virologului, în unele regiuni, prețul a fost negociat. În Egipt, unde hepatita C reprezenta o problemă gravă, cu 10% din populație infectată, s-a ajuns la un acord cu autoritățile pentru a produce și a vinde medicamentul la un tarif accesibil.
Un proces similar a avut loc și în Spania, unde 90% dintre pacienții infectați au fost tratați cu succes.
„Acest medicament este disponibil la prețuri foarte reduse și în alte țări africane, dar progresul este extrem de lent”, explică Rice, care adaugă:
„Trăim într-o lume în care profitul financiar este principala motivație a acțiunilor. Aceasta este o provocare, deoarece medicamentele pentru anumite afecțiuni nu sunt dezvoltate din cauza lipsei de venituri corespunzătoare.”
„Știința sub atac”
Întrebat de jurnalistul El Pais dacă hepatita C ar putea fi complet eradicată, Charles Rice afirmă că, deși avem tratamentele necesare, “lucrurile nu sunt atât de simple.”
Referindu-se la situația din Statele Unite, unde cazurile de infecție cresc, virologul spune că actualmente „știința este atacată.”
„Ne aflăm aproape de eradicarea anumitor boli, dar acestea reapar și se răspândesc din cauza mișcărilor anti-știință și anti-vaccinare”, mai adaugă Charles. „Este absolut frustrant, nu știu unde vom ajunge. Par să fie distruse elemente fundamentale ale științei în fiecare zi.”
Rice consideră că „aceasta este o perioadă destul de sumbră pentru cercetarea medicală”, iar capacitatea de a face față următoarei pandemii este mult mai redusă comparativ cu reacția la COVID-19.
Situația în România
Un raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată că în 2023 s-au înregistrat 28.622 de cazuri de hepatită C în 29 de țări din Uniunea Europeană, echivalente cu o rată brută de 7,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Dintre acestea, 4,9% au fost acute, 34,1% cronice și 53,8% au fost clasificate ca necunoscute.
În timp ce, în 2023, România s-a numărat printre statele europene cu cea mai mare prevalență a hepatitelor virale, Institutul Național de Sănătate Publică a declarat în luna iulie a anului anterior că țara noastră poate fi considerată cu o incidență scăzută a hepatitei C.