Corupția în sectorul privat: Mită oferităManagerilor de calitate ai marilor retaileri din România pentru a facilita intrarea mărfii. Suma percepută pentru fiecare palet de fructe sau legume

Documente dintr-un dosar penal arată că un om de afaceri din județul Bihor a plătit aproape 700.000 de lei pentru a asigura că produsele sale vor fi acceptate în magazine fără probleme, chiar și în condițiile în care nu respectau standardele de calitate. Pe 1 iulie, un manager de calitate de la Profi a fost condamnat pentru o mită de 18.000 de lei, iar un altul din Auchan a fost sancționat pentru 29.440 de lei, acceptând plata pentru a nu verifica marfa unui producător român. Ancheta este în desfășurare.
- Omul de afaceri Dumitru Gal, acuzat că a mituit managerii de calitate ai retailerilor Auchan, Carrefour, Lidl, Selgros, Mega Image, Profi și Kaufland, nu a răspuns până acum solicitării de a oferi un punct de vedere.
- Reprezentanții Auchan au cooperat cu autoritățile, menționând suspiciuni asupra rigoarei controalelor efectuate de managerul condamnat și au demarat o investigație internă, dar nu au găsit dovezi definitive.
- Profi a anunțat că managerul de calitate „nu mai face parte din rețea din octombrie 2024” și a subliniat sprijinul acordat autorităților în combaterea acestor practici.
Compania Divin Garden, care produce și distribuie fructe de pădure, legume, ciuperci și semințe, este acuzată de procurori că a mituit managerii de calitate ai marilor lanțuri de magazine din România pentru a-și vinde produsele, conform unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Întreprinderea, fondată de omul de afaceri Dumitru Gal, este apreciată ca fiind printre principalii distribuitori de fructe pe piața românească, conform informațiilor din presă.
Acuzarea împotriva lui Dumitru Gal pentru dare de mită a fost generată de cercetări legate de un alt caz. Anul trecut, o polițistă din Bihor a fost acuzată că a încercat să protejeze un om de afaceri brazilian, grav acuzat, Gal având relații cu acesta. Cei trei au fost trimiși în judecată în acest caz, aflat în prezent în faza preliminară.
După percheziții în telefonul lui Gal, procurorii au descoperit mesaje între el și managerii de calitate ai retailerilor din România.
30 de lei/mită pentru fiecare palet
Ancheta din 2024 a identificat discuții pe WhatsApp între Dumitru Gal și angajații mai multor retaileri - Auchan, Carrefour, Lidl, Selgros, Mega Image, Profi, Kaufland - care se ocupau cu verificarea calității produselor livrate de SC Divine Garden SRL (în special fructe de pădure). Din aceste discuții rezultă că Gal le-ar fi plătit sume de bani acestor angajați (aproximativ 30 lei/palet) pentru a nu refuza produsele, chiar dacă existau neconformități. De asemenea, s-au găsit dovezi că banii erau dați prin intermediul șoferilor SC Divine Garden SRL.
Verificările contului bancar al lui Dumitru Gal au arătat transferuri de 740.000 de lei, cu majoritatea sumelor avansate în conturile personale ale angajaților sau ale apropiaților lor (soții, concubine).
Practicile corupte cunoscute de mulți angajați
La audieri, unii angajați ai retailerilor au confirmat acuzațiile, descriind cum se desfășurau relațiile comerciale cu Gal. Un manager de calitate de la Profi Rom Food a declarat că a fost contactat de Gal, care i-a propus mită în schimbul acceptării mărfurilor.
Marian Vîlvăroiu, manager de calitate din 2022, era responsabil de verificarea conformității produselor la Profi.
„În 2023, colegii mei m-au întrebat dacă am fost contactat de Gal. Nu am înțeles inițial, dar ulterior m-a sunat el, cerând sprijin în procesul de recepție calitativă și oferind o sumă de bani pentru ajutor, ceea ce am acceptat fără a stabili cuantumul exact”, a spus Vîlvăroiu la audieri.
Negocierea pedepsei cu procurorul
Procurorii au descoperit conversații între Dumitru Gal și reprezentanți ai retailerilor, în care îi presa să nu returneze marfa.
Gal reproșa angajaților Profi că doar la ei avea retururi, dar se asigura că vor discuta pentru a reduce aceste probleme.
Angajatul Profi a primit 18.000 de lei de la Gal, suma fiind transferată în conturi personale și al soției sale, conform datelor procurorilor.
„Știam că nu este moral și probabil nici legal, dar am acceptat”, a declarat Vîlvăroiu, care a solicitat să recunoască faptele. A fost stabilită o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare. Tribunalul Ilfov a validat acordul de recunoaștere.
Judecătorii i-au interzis dreptul de a deține o funcție publică timp de 2 ani.
Reprezentanții Profi au comentat că „surprizele pot apărea oricând în activitatea cu angajații”.
„Profi are proceduri stricte pentru a preveni astfel de derapaje. Atunci când ele apar, luăm rapid măsuri legale”, a adăugat compania.
„Sprijinim autoritățile în lupta împotriva acestor practici. Chiar dacă unele situații pot să nu fie observate, autoritățile de control le descoperă și le sancționează”, a concluzionat compania.
Acuzații mai grave la Auchan
Un alt manager de calitate, Mihai Laurențiu Petre de la Auchan, a recunoscut acuzațiile și a convenit cu procurorii, primind 29.000 de lei mită.
Petre, responsabil cu calitatea fructelor și legumelor la Auchan, știa cum să influențeze subalternii să ignore produsele necorespunzătoare.
„Eu coordonam recepția calitativă, având capacitatea de a refuza produsele necorespunzătoare. Dacă depășeau standardele de calitate, trebuiau returnate. Verificarea se făcea prin sondaj.”, a explicat Petre la audieri.
Bănuieli în rândul angajaților, fără dovezi
Reprezentanții Auchan au cooperat cu procuratura, menționând suspiciunile față de managerul Petre, având cea mai mică rată de retur.
Investigația internă nu a dus la sancțiuni, deoarece „nu s-au găsit probe concludente”.},{