LIVE Eurodeputații urmează să voteze moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen / Posibilitățile inițiativei lansate de AUR

Președinta Comisiei Europene se pregătește să confrunte o moțiune de cenzură în Parlamentul European, un instrument rar utilizat, care arată nemulțumirea față de stilul de conducere al Ursulei von der Leyen, conform AFP. Votul este programat să aibă loc în jurul orei 13:00.
Comisia Europeană este de așteptat să supraviețuiască votului, dar dezbaterea pe marginea moțiunii a evidențiat nemulțumirea eurodeputaților din partea centrului, stângii și ecologiștilor care au susținut-o în urmă cu aproape un an, după alegerile care au adus naționaliștilor de dreapta cele mai bune rezultate din istorie.
Moțiunea, depusă de europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea, critică refuzul lui von der Leyen de a face publice mesajele schimbate cu directorul executiv al Pfizer în timpul pandemiei Covid.
Inițiativa conține, de asemenea, critici legate de fondurile UE pentru redresarea post-Covid și de baza legală folosită pentru constituirea unui fond de apărare în valoare de 150 de miliarde de euro, precum și acuzații despre o presupusă influență în alegerile recente din Germania și România.
Textul lui Piperea a reușit să strângă sprijinul a 76 de naționaliști și extremiști cu opinii similare, depășind pragul de 10% necesar pentru a fi inclus pe ordinea de zi.
Reacția lui von der Leyen
Într-o intervenție energică la Parlamentul European, von der Leyen a respins „afirmațiile false referitoare la amestecul în alegeri” și încercările de a „rescrie istoria” în legătură cu „modul în care Europa a reușit să depășească cu succes o pandemie globală”.
Ea a prezentat moțiunea ca parte a „unei bătălii între democrație și iliberalism”.
Referindu-se la partidele extremiste „alimentate de teorii ale conspirației, de la cei care se opun vaccinării la susținătorii lui Putin”, ea a afirmat: „Privind la unii dintre semnatarii acestei moțiuni, este clar că știu despre ce vorbesc”.
Concesii oferite socialiștilor și liberalilor
Aliații lui von der Leyen, inclusiv cei din Partidul Popular de centru-dreapta, sunt totuși îngrijorați că o prezență redusă sau abțineri de la vot ar putea indica o scădere a sprijinului pentru actuala Comisie.
Aceasta este motivul pentru care von der Leyen a încercat să ofere socialiștilor și liberalilor mai multe concesii, pentru a se asigura că aceștia vor participa și vor vota împotrivă.
Socialiștii, totuși, au acuzat disponibilitatea PPE de a vota alături de dreapta radicală și extrema dreaptă în Parlamentul European, de exemplu pentru a bloca un organism de etică al UE, pentru a întârzia legislația privind raportarea în domeniul mediului și pentru a face campanie împotriva ONG-urilor ecologiste.
Ultima moțiune de cenzură împotriva unui președinte al Comisiei a fost depusă împotriva lui Jean-Claude Juncker în 2014, în urma scandalului LuxLeaks, și a eșuat, fără a provoca probleme pentru liderul executivului de atunci. Parlamentul nu a adoptat niciodată o moțiune de cenzură, dar în 1999 a existat o astfel de amenințare.
Un sfert de secol mai târziu, UE se confruntă cu o lume mult mai instabilă, de la conflictul din Ucraina, la criza climatică și la posibilitatea unui război comercial cu Statele Unite conduse de Donald Trump.