Suedia va efectua închirierea de celule în penitenciarele estoniene, din cauza supraaglomerării

Într-o schimbare de strategie, Suedia optează pentru încarcerarea în masă, asemănătoare modelului american, în locul reabilitării penale, conform specialiștilor. Aceasta se desfășoară în contextul în care țara se pregătește să închirieze locuri în penitenciarele din Estonia pentru a răspunde creșterii rapide a numărului de deținuți.
Această decizie de externalizare a locurilor de detenție este parte a unor noi politici care vizează reformarea sistemului penitenciar din Suedia, guvernul de centru-dreapta confruntându-se cu problema violenței asociate bandelor și a supraaglomerării penitenciarelor.
Ministerul Justiției a instructat săptămâna trecută Kriminalvården, serviciul suedez de penitenciare, să ia măsuri pentru implementarea planului cu Estonia.
Acordul semnat în luna iunie între Stockholm și Tallinn preconizează punerea la dispoziție a până la 600 de locuri în penitenciarele estoniene.
Conform unui raport recent al Kriminalvården, numărul deținuților din Suedia ar putea să crească, în cel mai pesimist scenariu, de la 7.800 în acest an la 41.000 în 2034, datorită politicilor mai dure promovate de extrema dreaptă.
Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă pentru Suedia, o țară care, timp de decenii, s-a distins prin politici penale axate pe reabilitare și reintegrare.
Suedia se confruntă cu dificultăți în gestionarea creșterii numărului de persoane încarcerate, pe fondul unui val extrem de violent de criminalitate organizată.
Joakim Righammar, șeful serviciului penitenciar suedez, a declarat că închisorile se află într-o „situație de criză” datorită supraaglomerării.
Un aspect deosebit de alarmant este numărul copiilor care primesc condamnări de lungă durată: în ultimii ani, a existat o schimbare în abordare care a condus la condamnarea unor tineri de doar 15 ani la pedepse de 10 ani sau mai mult.
Guvernul, sprijinit de partidul de extremă dreapta, Democrații Suedezi, analizează o propunere de reducere a vârstei de responsabilitate penală de la 15 la 14 ani pentru infracțiuni grave.
Partidul de opoziție, social-democrații, a anunțat că va susține această propunere, în timp ce Democrații Suedezi doresc o reducere a vârstei la 13 ani.
În premieră, anul viitor, guvernul va introduce închisori pentru tineri, înlocuind centrele actuale de detenție pentru minori, unde maximum pedeapsa este de patru ani.
Ministrul justiției, Gunnar Strömmer, consideră că acordul cu Estonia este „un pas semnificativ în ușurarea presiunii asupra sistemului penitenciar” din Suedia.
El a subliniat că detaliile practice, cum ar fi securitatea și colaborarea cu autoritățile estoniene, trebuie să fie riguros stabilite pentru ca acordul să funcționeze corect.
Unii critici susțin însă că numărul de celule disponibile este insuficient. Emelí Lönnqvist, cercetătoare în domeniul politicii penale la Universitatea din Stockholm, a menționat că 600 de celule sunt doar o picătură în ocean comparativ cu necesitățile.
Lönnqvist a adăugat că Suedia se îndepărtează de principiul reabilitării, concentrându-se tot mai mult pe pedepsirea deținuților, și a subliniat că acest trend se aliniază cu agenda extremei dreapte.
„Este îngrijorător că modificările se realizează fără ample dezbateri. Ne îndreptăm spre o încarcerare în masă, similară cu ceea ce observăm în SUA, o abordare pe care o știm că eșuează și care va agrava problemele”, a spus ea.
De asemenea, ea a remarcat că noțiunile de stabilitate și abordarea rațională a politicii penale au dispărut.
Olle Jonasson, pastor la Stockholm care interacționează frecvent cu tinerii de până la 15 ani în detenție, a afirmat că accentul pus pe pedepsirea tinerelor infractorilor este dăunător și că ar trebui să se pună un accent mai mare pe reabilitare.
Majoritatea copiilor pe care îi cunoaște nu au o identitate criminală, dar sunt exploatați de bande, în timp ce cei care îndeplinesc comenzi violente rămân adesea nepedepsiți.
„Trebuie să renunțăm la această mentalitate punitivă și să ne concentrăm pe oferirea unei noi șanse acestora”, a adăugat el.
De asemenea, el a menționat că societatea „calcă în picioare veriga cea mai slabă” în această dinamică.
Propunerea de a transfera deținuții în Estonia, la o distanță de 400 km peste Marea Baltică, necesită aprobarea parlamentelor celor două țări, cu așteptarea că acordul va fi finalizat până în vara anului 2026.