Modalități de a călători mai economic prin achiziționarea vacanțelor altora

O platformă similară cu eBay îi ajută pe călători să se conecteze cu cei care au achiziționat vacanțe cu reduceri considerabile, dar care din diverse motive nu le pot utiliza, conform unei analize din The Wall Street Journal.
Samina Ahmed, o mamă singură în vârstă de 46 de ani din Leeds, Anglia, care a renunțat recent la slujba sa de inginer IT, recunoaște că pasiunea sa pentru călătorii e remarcabilă. Ea a călătorit cu fiul ei, Raees, în „mai multe destinații decât au majoritatea persoanelor într-o viață”. Care este secretul călătoriilor sale frecvente? Ofertele de pe SpareFare.
Înființată în 2016, SpareFare este o piață ce conectează cei care renunță la rezervările de vacanțe, zboruri și cazări cu vânătorii de oferte, precum Ahmed, care profită de aceste ocazii. Aceasta a plătit aproximativ 1.200 de dolari pentru o vacanță all-inclusive în Thailanda, inițial evaluată la 4.700 de dolari. Ahmed a declarat: „A fost o săptămână – mi-aș fi dorit să fie mai mult.”
Platformele ca SpareFare, alături de Roomer, Plans Change și Transfer Travel, facilitează accesul la călătorii de la alții care altfel și-ar lăsa planurile neutilizate. Aceste site-uri câștigă un comision din vânzări (de exemplu, 12% în cazul SpareFare) și se asigură că tranzacțiile sunt sigure, reținând fondurile vânzătorilor până după finalizarea călătoriei.
Cumpărătorii cu o anumită flexibilitate în ceea ce privește destinațiile și datele de călătorie pot descoperi oferte excelente de ultim moment pe SpareFare.
Erik Ritland, care a devenit proprietar al SpareFare acum doi ani, recunoaște că unii clienți sunt reticenți la ideea de a prelua o rezervare făcută de altcineva, dar subliniază că totul este legal.
Reducerea oferită clienților se situează, de obicei, între 20% și 30% față de prețul original, iar cei care pot aștepta până în ultimele 48 de ore înainte de plecare pot găsi oferte și mai avantajoase. Multe dintre rezervările rămase neutilizate provin de la pensionari și lucrători remote cu program flexibil, care reprezintă principalul segment de clienți ai SpareFare.
Cele mai cerute oferte de pe SpareFare sunt vacanțele la pachet. Printre cele mai notabile reduceri se numără o excursie de două săptămâni pentru două persoane la stațiunea all-inclusive Turtle Island din Fiji, evaluate la 46.000 de dolari, achiziționată pentru 33.000 de dolari.
Un alt client a reușit să cumpere o vacanță la Insula Țestoaselor din Fiji cu o economie de peste 10.000 de dolari față de prețul de listă.
O altă inițiativă, Eluxit, se concentrează pe vacanțele de lux. Fondatoarea Bahar Schmidt, o agentă de turism din Los Angeles, a înființat compania în 2019 după ce a realizat că un client nu a putut participa la un zbor privat charter către Insulele Galapagos, costând 150.000 de dolari. A realizat că nu există o modalitate simplă de a revinde astfel de rezervări și a decis să rezolve această problemă.
Schmidt, consultant de călătorii, colaborează și cu rețeaua de experți a gigantului de lux Internova, dorind să ofere aceleași oportunități și acestora, devenind un furnizor de servicii frecvent pentru călătorii de lux. „Clientii mei sunt VIP sau VVIP, iar toți caută oferte bune”, explică ea. Spre deosebire de SpareFare, Eluxit se ocupă de toate aspectele administrative legate de revânzare.
Conceptul de a revinde călătorii nu este o idee recentă, după cum subliniază Henry Harteveldt, președintele Atmosphere Research. În anii '80, acest tip de practică a înflorit în anunțurile clasificate din ziare.
După atacurile din 11 septembrie, legile mai stricte privind identificarea au complicat aceste tranzacții. Astăzi, politicile privind schimbările de nume diferă de la o companie aeriană la alta și se recomandă să se contacteze fiecare companie înainte de a achiziționa un bilet de avion de la un alt pasager. Schimbările de nume pot activa sisteme de alertă destinate prevenirii spălării de bani sau a traficului de persoane.
Chiar și Ahmed, entuziasta SpareFare, a avut parte de unele dificultăți. Cu două luni în urmă, a achiziționat un pachet turistic pentru Spania, dar a întâmpinat o problemă cu schimbarea numelui pentru fiul ei minor. SpareFare i-a returnat banii fără nicio obiecție.
Ritland afirmă că reacțiile rapide ale SpareFare contribuie la construirea unei afaceri capabile să ofere ajutor celor care se confruntă cu dificultăți. „Înțelegem că acești oameni traversază o perioadă complicată, având în vedere că nu vând o vacanță dacă nu este necesar, așa că ne dorim să-i sprijinim cât mai mult posibil.”